Gå till innehållet

Barnen i Ukraina måste skyddas från våldet

UNICEF oroas av det ökade våldet i Ukraina. Vi ser särskilda risker med hur barnen i landet påverkas, och vädjar till alla parter att se till att inga barn kommer till skada.

Det har kommit rapporter om att barn hamnat mitt i oroligheterna, och att några till och med ska ha skadats av våldet i Kiev. UNICEF arbetar just nu för att bekräfta dessa rapporter, och övervakar situationen för barnen i landet noggrant. Alla parter har en skyldighet att se till att barnen skyddas.

Barn är särskilt sårbara i situationer av våld och konflikt. Det är inte bara våldet som kan skada, men också de traumatiska effekterna av att bli vittne till våldshandlingar. Det finns också en ökad risk att barn kommer ifrån sina föräldrar när kaos uppstår, och grundläggande samhällstjänster för barn kan också påverkas negativt.

I de drabbade områdena har några skolor redan stängt, och det är svårare att nå fram till vårdcentraler och sjukhus. I detta läge måste man se särskilt till barnen för att stötta dem.

Hjälp barn som drabbats av konflikt och katastrof, ge en gåva här. Tack!