Gå till innehållet
Laddar…

Fördubbling av antalet drabbade barn i krigets Syrien

Bara under det senaste året har antalet barn som drabbats av kriget i Syrien fördubblats. Särskilt svårt är läget för den en miljon barn som lever instängda i belägrade områden. Det visar en ny rapport från UNICEF med anledning av att kriget i Syrien nu har pågått i tre år.

Adnan Foto: © UNICEF/Ramoneda

Adnan, 4 år, skadades i ansiktet när hans hem bombades. Foto: © UNICEF/Ramoneda

Totalt är det nu 5,5 miljoner barn som har drabbats och lider av krigets följder. Rapporten uppmanar till ett omedelbart slut på våldet, och beskriver de trauman som barnen har upplevt under det tre år långa kriget.

Barn som Adnan, fyra år, som flydde med sin familj till Libanon. Han skadades i ansiktet när hans hem bombades och han lider fortfarande svårt. Hans mamma berättar att han gråter hela nätterna, är rädd för allting och kan inte lämnas ensam ens för en kort stund.

UNICEF uppskattar att det finns omkring två miljoner barn som Adnan, i stort behov av psykologisk hjälp och stöd.

– För Syriens barn har de tre sista åren varit de längsta i deras liv, måste de utstå ännu ett år av lidande? säger UNICEFs högste chef, Anthony Lake.

Utan att kunna nås av hjälpinsatser, lever många barn under belägring i spillrorna av sina forna hem och kämpar för att hitta mat. Många har lämnats helt skyddslösa, utan medicinsk eller psykologisk hjälp, och har liten eller ingen tillgång till utbildning. I de allra värsta fallen har barn och gravida kvinnor avsiktligen skadats eller dödats av prickskyttar.

I angränsande länder lever nu 1,2 miljoner syriska barn som flyktingar. Värdländerna har i många fall svårt att möta de stora behoven och många barn saknar tillgång till rent vatten, näringsriktig mat och utbildning.

Under konfliktens tre år har Syriens barn tvingats växa upp mycket snabbare än något barn ska behöva göra. UNICEF uppskattar att ett av tio flyktingbarn nu arbetar, och att en av fem syriska flickor i Jordanien har tvingats in i barnäktenskap.

Rapporten vänder sig till världssamfundet och vädjar om en rad insatser:

  • Våldet måste få ett slut
  • Omedelbart tillträde till de stängda områden där en miljon barn finns
  • Barnen måste skyddas från utnyttjande och våld
  • Barnen måste få utbildning
  • Rehabilitering och psykologiskt stöd till barnen
  • Stötta angränsande länder så att de bättre kan ta hand om flyktingarna och lindra de sociala och ekonomiska effekterna konflikten medför för familjerna.

– Kriget måste få ett slut så att barnen kan återvända hem och bygga upp sina liv igen, i trygghet med familj och vänner, säger Anthony Lake. Det tredje året av konflikt i Syrien måste bli det sista.

Ge en gåva direkt till barnen i Syrien – din hjälp behövs nu!

Foto: © UNICEF/Diffidenti

Fyra barn framför tältet som tjänstgör som deras bostad i ett flyktingläger i närheten av gränsen till Turkiet. Foto: © UNICEF/Diffidenti