Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF kämpar mot utbrottet av ebola i Guinea

Utbrottet av den dödliga sjukdomen ebola i Guinea har redan orsakat minst tre barns död. UNICEF var snabbt på plats under helgen med fem ton nödmaterial, bland annat sjukvårdsutrustning, till de hårdast drabbade områdena.

Minst 59 av de 80 som hittills drabbats av sjukdomen har avlidit i Guinea, och viruset har spridits snabbt från samhällena Macenta, Guéckédou och Kissidougou till huvudstaden Conakry.

– Ebola är en extremt allvarlig sjukdom och UNICEF har genast vidtagit åtgärder för att minska risken för barnen. I ett land som Guinea, där den medicinska infrastrukturen är sårbar, kan ett sådant här utbrott vara förödande, sade UNICEFs representant i landet, Dr. Mohamed Ag Ayoya. Vi tillhandahåller medicinsk utrustning, och informerar sjukvårdspersonal och befolkningen om hur man kan skydda sig från att smittas av viruset.

UNICEF skickade snabbt fem ton med bland annat medicin, sjukvårdsutrustning och vätskeersättning för att behandla de sjuka och skydda sjukvårdspersonalen.  Det här utbrottet är särskilt förödande då sjukvårdspersonal är bland de första offren, hittills har åtta dött efter att ha kommit i kontakt med smittade patienter. Det försvårar och hotar möjligheterna att få vård i ett land som redan saknar medicinsk personal.

– Vi vet redan att vårdpersonalen har ett stort behov av skyddskläder, desinfektionsmedel och sorgligt nog liksäckar, sade Dr. Mohamed Ag Ayoya. Vi uppmanar personalen och befolkningen att hålla sig uppdaterad om den senaste informationen, och att vara extra noga med sina hygienrutiner. Undvik kontakt med sjuka och döda, tvätta dina egna och dina barns händer ofta, håll maten övertäckt, och undvik att gå på begravningar om det är möjligt.

Ebolaviruset sprids genom kontakt med smittade människor eller djur. Förutom ebolautbrottet arbetar UNICEF med regeringen i Guinea för att bekämpa tre andra epidemier: kolera, mässling och hjärnhinneinflammation, som gör det hårt ansträngda sjukvårdssystemet än mer ansträngt.

Vill du vara med och kämpa för utsatta barn, varje dag, året om? Som Världsförälder är du med vid katastrofer och du hjälper till med det mest grundläggande under barnens uppväxt. Som till exempel rent vatten, vaccin och skola. Bli Världsförälder idag.