Gå till innehållet
Laddar…

20 miljoner barn ska vaccineras på fem dagar

UNICEF har inlett en ny massvaccinationskampanj mot polio i Syrien, Irak och Egypten. Målet är att nå mer än 20 miljoner barn under de kommande fem dagarna.

Foto: © UNICEF/Omar Sanadiki

Foto: © UNICEF/Omar Sanadiki

Kampanjen är en del av den insats som påbörjades i oktober 2013 då polioutbrott bekräftades i Syrien. Sammanlagt inledde sju länder i Mellanöstern en satsning för att nå 22 miljoner barn med poliovaccin. UNICEF genomför kampanjen tillsammans med ländernas regeringar, andra organisationer och FN-organ. Målsättningen är att nå barnen flera gånger, och hittills har totalt 25 kampanjer genomförts. För Irak är det här den första nationella vaccinationskampanjen sedan polio bekräftades i landet den 30 mars.

– Det är första gången på 14 år som polio påträffas i Irak, och det påminner oss om vilka risker barnen i området just nu utsätts för, säger Maria Calivis, UNICEFs regionchef för Mellanöstern och Nordafrika. Det är otroligt viktigt att vi når barnen mer än en gång, och att vi gör allt vi kan för att nå dem som vi tidigare inte kunnat nå. Det är enda sättet att hindra utbrottet från att spridas ytterligare.

Antalet barn som vaccineras ökar för varje omgång. Men det är än så länge svårt att nå barn på flykt från våldet i Syrien, eller som befinner sig i konfliktdrabbade områden. I ett samarbete med lokala partners kommer en insats att riktas särskilt mot dessa barn, under nästa fas av kampanjen.

Kampanjen fortsätter i Libanon och Turkiet den 10 och 18 april. Sedan utbrottet av polio bekräftades i oktober har UNICEF levererat 14 miljoner doser poliovaccin till Syrien.

Kampen för barnen i Syrien och grannländerna går vidare. Vill du hjälpa barn som drabbas av krig och katastrofer? Ge en gåva här.