Gå till innehållet
Laddar…

Tusentals elever hjälper andra elever

Den här veckan är en mängd fantastiska ungdomar ute runtom i Sverige och utför dagsverken istället för att sitta i skolbänken. Tack vare över hundra skolors engagemang samlar eleverna in pengar till att fler barn i Moçambique ska få möjligheten att sitta i sina skolbänkar.

Foto: © Melker Dahlstrand

Foto: © Melker Dahlstrand

Över 650 000 barn i Moçambique börjar aldrig skolan. Genom årets Operation Dagsverke kan UNICEF bidra till att fler barn börjar skolan. Dessutom kan vi se till att de kommer till en skola med tillgång till pedagogiskt utbildade lärare, rent vatten och toaletter och bra läromedel.

I Sverige har skolor från Simrishamn till Pajala engagerat sig – helt underbart! Det pågår en mängd aktiveter under veckan. Om du befinner dig i Stockholm; besök gärna Gryningeskolans loppis i Hallunda centrum den 21 maj eller var beredd med plånboken när elever från bland annat Sätraskolan, Rålambshovsskolan och Vasastans montessoriskola skramlar bössa. Trädgårdsstadsskolan i Tullinge har bland annat elevkonsert och bullförsäljning den 21 maj. Samma dag firas Hässelbygårdsskolans dag på skolgården. I Gubbängsskolans anordnas det disco för lågstadiet den 22 maj.

I Norrtälje planerar Freinetskolan Hugin en marknadsgata med loppis och bullförsäljning den 20 maj.

Elever från Maria Montessoriskolan och Lerbäcksskolan kommer den 23 maj se till att det finns extra många nyklippta gräsmattor och putsade fönster med mera i Lunds omnejd.

I Mörrum i Blekinge bjuder Norrevångsskolans elever bland annat på skönsång och bullbak 20-21 maj. Och elever från Backaskolan är i centrala Malmö för bössinsamling den 22 maj.

Ja, det är underbart att läsa om alla elevers engagemang. Titta gärna på kartan och se vilka skolor i ditt område som är med i Operation Dagsverke. Var med och hjälp dem i kampen för barns rättigheter. Kanske har du redan varit med och hjälpt dem med dagsverken på jobb eller hemma? Var annars med och peppa och stöd deras insamlingar. Om inte annat – ge ett uppmuntrande leende. De är fantastiska som engagerar sig för att andra ungdomar ska ges samma möjligheter som de har.

Vi på UNICEF Sverige önskar dem alla stort lycka till och hoppas de får en riktigt givande dag!