Gå till innehållet

UNICEF på plats i översvämningarnas Balkan

Översvämningarna efter det häftiga regnet på Balkan är fortfarande mycket svåra. UNICEF finns på plats och förbereder hjälpinsatser.

UNICEF är en del av FN och hittills är det FN:s lokalkontor (UNCT) i Serbien som har arbetat aktivt med katastrofarbetet.

Efter vädjan från regeringen aktiverade UNCT omedelbart sitt beredskapssystem av livräddningsutrustning där båtar, bärbara vattentankar, pumpar för att pumpa vatten, första hjälpen-kit, torrdräkter för livräddande arbete och lampor ingår. Även hygienpaket, madrasser och mat har distribuerats. Psykosocialt stöd kommer även att ges till barn och deras föräldrar.

UNCT samarbetar hela tiden med regeringen och med Röda korset för att få reda på vilka ytterligare behov som finns bland de drabbade.

Länderna på Balkan har, liksom övriga länder i Europa, resurser att själva planera och leda insatser av detta slag. UNICEF har fältkontor både i Bosnien-Hercegovina och Serbien, och normalt sett är det inte deras roll att aktivt gå in i ett katastrofarbete. Det allvarliga läget nu gör dock att UNICEF kommer att delta och bland annat distribuera hygienpaket, filtar och vattenreningstabletter.