Gå till innehållet
Laddar…

Läget allvarligt för irakiska barn på flykt

500 000 människor har tvingats fly från sina hem sedan våldet flammade upp i Mosul i norra Irak. Hälften av dessa är barn och läget för dem är mycket allvarligt, varnar UNICEF.

Foto: © UNICEF/Schermbrucker

Foto: © UNICEF/Schermbrucker

– Deras liv har slagits i spillror nästan över en natt av det upptrappade våldet, säger Marzio Babille, chef för UNICEF i Irak.

Tusentals barn har sökt skydd i skolor, sjukhus och moskéer utanför Mosul, många av dem utan tillräckligt med vatten, sanitet eller skydd mot den brännande hettan. UNICEF har fått uppgifter om att inget av Mosuls fem sjukhus fungerar. Affärer och marknader är stängda.

– Läget är extremt allvarligt och förvärras hela tiden. Vi måste nå ut till barnen med rent vatten, mat och skydd – de kan inte vänta, säger Babille.

UNICEF arbetar för att möta de snabbt stigande behoven hos familjerna på flykt, och även hos dem som inte har lyckats fly. Till de prioriterade insatserna hör vatten, sanitet och vaccinationer för att hindra spridning av sjukdomar som mässling och polio.

UNICEFs vädjan till världssamfundet om pengar till krisen i Irak var redan innan våldsutbrottet enbart finansierad till 16 procent. Den nu snabbt växande krisen kommer att drastiskt öka behovet av humanitär hjälp och finansiering.

Hjälp barn som drabbas av konflikter och katastrofer, din gåva behövs nu.