Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF trappar upp insatserna för barn på flykt i Irak

UNICEF gör nu allt för att se till att människor som är drabbade av konflikten i Irak får hjälp, bland annat i form av rent vatten. Under de senaste dagarna har UNICEF nått ut till barn och deras familjer nära frontlinjen i Mosul, och lyckats leverera 70 000 liter dricksvatten.

De senaste dagarna har UNICEF lett livräddande insatser där man stöttar de lokala myndigheterna i Sinjar och Tel Keif, bara några kilometer från Mosul. Förutom vatten har UNICEF levererat 5 000 matpaket, 3 500 hygienpaket och dessutom rekreationsmaterial som räcker till 15 000 barn.

Den hastigt uppblossande krisen i Irak, som startade den 11 juni, har hittills orsakat att 500 000 människor befinner sig på flykt. Hälften av dessa är barn.

UNICEF och UNHCR för samtal med lokala ledare i Kirkuk för att kunna genomföra insatser under de kommande dagarna.

– UNICEF har lyckats nå ut till barn som befinner sig i områden som är svåra att nå. Det gäller även många barn som tillhör minoriteter, säger Marzio Babille, chef för UNICEF i Irak.

Han understryker samtidigt att det politiska och humanitära läget utvecklas snabbt, och att mycket mer behöver göras.

– Krisen har ansträngt våra humanitära och ekonomiska resurser till det yttersta. Vi är tacksamma för alla givare som har gett oss sitt stöd, men vi kommer helt klart att behöva mycket mer stöd från det internationella samfundet för att kunna hjälpa barn och deras familjer, säger Babille.

Massvaccinationskampanj mot polio

Omkring 300 000 människor uppskattas ha flytt till områdena runt Erbil och Dohuk i Kurdistan, sedan våldet bröt ut i Mosul. Ofullständiga rutinvaccinationsprogram och svårigheter att nå barn i konfliktområden gör nu att regionen är mycket sårbar för ett stort utbrott av polio.

UNICEF har tillsammans med hälsoministeriet i Kurdistan nu kommit överens om att stödja vaccinationer mot polio och mässling vid gränskontroller och flyktingläger i området. En särskild vaccinationskampanj mot polio inleds också för att nå mer än 700 000 barn under fem år.

Hjälp barn som drabbas av konflikter och katastrofer, ge en gåva här. Du kan också bidra genom att köpa poliovaccin i vår gåvoshop.