Gå till innehållet
Laddar…

Massvaccination mot polio i Irak

Nu ska fyra miljoner barn under fem års ålder vaccineras mot polio i Irak. UNICEF genomför massvaccinationen under fyra dagar tillsammans med WHO och Iraks hälsoministerium.

Mohammed, tio dagar, får poliovaccin i ett flyktingläger i norra Irak. Foto: © UNICEF/Schermbrucker

Mohammed, tio dagar, får poliovaccin i ett flyktingläger i norra Irak. Foto: © UNICEF/Schermbrucker

Vaccinationskampanjen har kommit till stånd sedan polioviruset åter har dykt upp i Irak tidigare i år.

– Vaccinationskampanjen kommer vid en kritisk tidpunkt med stora flyktingströmmar och barn som flyr undan våld och oroligheter, säger Marzio Babille, chef för UNICEF i Irak. Detta är högsta prioritet för UNICEF. Inget barn ska missas, inget barn ska behöva bli förlamat.

Massvaccinationen riktar sig till alla barn i hela landet, även i konfliktområden och områden dit flyktingar har sökt sig. Det pågående våldet har bidragit till att 1,2 miljoner människor nu befinner sig på flykt inom landet. Enbart under de tre senaste dagarna har 200 000 människor tvingats på flykt i Kurdistan. Hälften av dessa är barn, enligt UNICEFs beräkningar.

Barn på flykt lever ofta hopträngda och i överfulla läger, och under sådana omständigheter ökar smittorisken för sjukdomar. Irak, som tidigare varit fritt från polio i 14 år, har nu haft två poliofall och relativt många barn som inte blivit vaccinerade på grund av svårigheter att nå dem. Därmed är landet sårbart för ett större utbrott av den förlamande och obotliga sjukdomen.

UNICEF och WHO hjälper nu hälsomyndigheterna att nå barn i tolv guvernorat, inklusive de tre guvernorat i irakiska Kurdistan dit runt 250 000 irakiska barn och 125 000 syriska barn har flytt.

Irak är ett av sju länder som ingår i en gemensam plan mot polio från UNICEF och WHO. Målet är att nå 25 miljoner barn i regionen med upprepade doser av vaccin.

UNICEF arbetar just nu i många katastrofer runt om i världen. Genom att ge en gåva till vår katastroffond är du med oss och kämpar för att hjälpa barnen som drabbats av våldet i Irak, och i andra katastrofer. Stort tack för din hjälp.