Gå till innehållet
Laddar…

Över 4 miljoner kronor till UNICEFs vattenprojekt i Somalia

Det blev nytt rekordresultat för årets upplaga av Operakällaren Trophy till förmån för UNICEF. 4,2 miljoner kronor var slutresultatet när arrangörerna summerade alla aktiviteter.

611A3325

Foto: © Karina Ljungdahl

Dagen inleddes med ett frukostseminarium under ledning av UNICEF-ambassadören Mark Levengood. Talare professor Hans Rosling, artisten och människorättskämpen Jason ”Timbuktu” Diakité och doktor Ashok Kholsa, som berättade om sitt arbete i Indien. Alla bjöd på inspirerande föreläsningar och reflektioner om vatten, att skapa förändring och tillståndet i världen.

Pengarna som samlades in via bland annat en auktion på kvällen går oavkortat till UNICEFs projekt i Somalia där knappt en tredjedel av invånarna har tillgång till rent vatten. Även på platser där det finns vatten är kvaliteten ofta dålig på grund av att vattensystem, brunnar och källor är gamla och vanskötta. Inbördeskrig och den nu pågående konflikten i landet har dessutom medfört att många vattenstationer förstörts.

Den sanitära situationen är värst i städerna och de större byarna där människor lever nära inpå varandra. Platsen där man går på toaletten ligger i allmänhet nära bostäder och vattenkällor, och man har ofta bristande sophantering. De dåliga hygienförhållandena är huvudorsaken till att sjukdomar som kolera härjar. Sjukdomen skördar årligen hundratals offer i framförallt tätbefolkade områden. Genom att till exempel borra brunnar och bygga toaletter kan UNICEF rädda tusentals liv.

– Det känns fantastiskt att kunna stödja UNICEF och att slå insamlingsrekordet från förra året. För mig är det en unik möjlighet såväl som skyldighet att kunna göra en insats. Vi måste alla göra något för att bidra, sa Abbe Ibrahim, vd för Operakällaren och initiativtagare till Operakällaren Trophy.

Ett stort tack riktar vi till Abbe, Operakällaren och alla de som på ett eller annat sätt bidrog till en fantastisk dag och kväll.