Gå till innehållet
Laddar…

Närmare 4 miljoner barn vaccinerades mot polio på fem dagar

I augusti genomfördes en massvaccinationskampanj för att skydda barn i Irak mot polio. Trots konfliktens svåra omständigheter lyckades UNICEF tillsammans med WHO och Iraks hälsoministerium vaccinera närmare 4 miljoner barn under fem år.

En hälsoarbetare vaccinerar en flicka mot polio i Bajeed Kandala camp i Irak. Foto: © UNICEF/Khuzaie

En hälsoarbetare vaccinerar en flicka mot polio i Bajeed Kandala camp i Irak, nära gränsen till Syrien. Foto: © UNICEF/Khuzaie

– Vi är mycket nöjda med resultatet, säger Marzio Babille, chef för UNICEF i Irak. Hälsoarbetarnas insats är verkligen värt beröm, särskilt med tanke på det svåra läget.

Kampanjen hade som mål att nå fyra miljoner barn i tolv guvernorat, inklusive tre i irakiska Kurdistan. En mycket stor utmaning då mer än 1,8 miljoner människor, varav hälften är barn, tvingats på flykt sedan årets början. Antalet barn som tvingas fly ökar dag för dag, och enbart i guvernoratet Dohuk i Kurdistan vaccinerades 65 000 barn som flytt från sina hem.

Trots de svåra omständigheterna nåddes på fem dagar ett stort antal barn under fem år med vaccin.

– I ett land som gång på gång tvingas gå igenom katastrofer, så visar en framgångsrik vaccinationskampanj mot polio att det humanitära arbetet kan nå sina mål, säger Dr. Syed Jaffar Hussain, chef för WHO i Irak.

Innan två fall av polio bekräftades tidigare i år hade Irak varit fritt från sjukdomen i 14 år. Under rådande svåra omständigheter har landet blivit sårbart för ett större utbrott av den svåra sjukdomen. Irak är ett av sju länder som ingår i en gemensam plan mot polio från UNICEF och WHO. Målet är att nå 25 miljoner barn i regionen med upprepade doser av vaccin.

UNICEF arbetar just nu i många katastrofer runt om i världen. Genom att ge en gåva till vår katastroffond är du med oss och kämpar för att hjälpa barnen som drabbats av våldet i Irak, och i andra katastrofer. Du kan också köpa poliovaccin i vår gåvoshop. Stort tack för din hjälp.