Gå till innehållet
Laddar…

Mer resurser behövs för att bekämpa ebola i Västafrika

Omkring 8,5 miljoner barn och unga lever i områden som nu är drabbade av ebola, i Guinea, Sierra Leone och Liberia. UNICEF vädjar nu om 200 miljoner dollar för att bekämpa den dödliga sjukdomen som hittills krävt mer än 2 400 liv.

En hälsoarbetare från UNICEF informerar om ebola vid en marknad där många människor samlats i Liberia. Foto: © UNICEF/Jallanzo

En hälsoarbetare från UNICEF informerar om ebola vid en marknad där många människor samlats i Liberia. Foto: © UNICEF/Jallanzo

– Ebola dödar människor och förstör framtiden för många, säger Afshan Khan, UNICEFs chef för katastrofprogram. Sjukdomen stänger skolor, förstör sjukvårdssystem och hotar hela samhällen. Det är en enorm katastrof.

UNICEF vädjar nu om sammanlagt 200 miljoner dollar för att kunna bemöta krisen. Pengarna kommer gå till arbetet mot ebola i Liberia, Guinea och Sierra Leone, och till att stärka grannländernas förmåga att kunna bemöta sjukdomen om den skulle spridas ytterligare.

UNICEF trappar upp insatserna för att bekämpa ebolan och vi är på plats i alla de drabbade länderna. Sedan de första dagarna av utbrottet har vi tillhandahållit livsnödvändiga förnödenheter och spridit information om sjukdomen och hur man skyddar sig.

Tillsammans med partners utför UNICEF följande arbete:

  • Vi har levererat sammanlagt 544 ton livräddande förnödenheter till Liberia, Sierra Leone och Guinea, bland annat skyddsutrustning, hygienprodukter och medicin.
  • Utbildar volontärer och tillhandahåller korrekt information om ebola, för att stötta regeringen i Sierra Leone i att genomföra en tredagars informationskampanj som kommer äga rum 19-21 september.
  • Installerar vatten- och sanitetsanläggningar vid behandlingscenter mot ebola i de tre länderna.
  • Utbildar hälsoarbetare, lärare och andra för att sprida livräddande information om ebola.
  • Vi kämpar för att hindra utbrott av andra sjukdomar, och se till att barn och kvinnor har tillgång till grundläggande sociala tjänster.
  • Ger psykosocialt stöd till barn som drabbas av ebola.

– Vi måste arbeta med samhällena, säger Khan. Om alla länder och organisationer som kan hjälpa till gör det, så kan vi rädda liv.

UNICEF arbetar just nu i många katastrofer runt om i världen. Genom att ge en gåva till vår katastroffond är du med oss och kämpar för att hjälpa barnen i de eboladrabbade länderna, och i andra katastrofer.