Gå till innehållet
Laddar…

50 000 skyddspaket mot ebola till familjer i Liberia

Antalet bekräftade fall av ebola stiger allt snabbare i Liberia och har nu nått 3 500. Nu har den första leveransen av skyddspaket för familjer anlänt. Totalt planerar UNICEF att leverera 50 000 paket som ska skydda familjer som själva vårdar sina anhöriga mot ebola.

En av UNICEFs nödleveranser för att bekämpa ebolautbrottet lastas av vid flygplatsen i Monrovia, Liberia. Foto: © UNICEF/Jallanzo

En av UNICEFs nödleveranser för att bekämpa ebolautbrottet lastas av vid flygplatsen i Monrovia, Liberia. Foto: © UNICEF/Jallanzo

Varje skyddspaket innehåller skyddsrockar, handskar och masker, samt tvål, klor och en sprayflaska. Instruktioner för hur man säkert ska använda de olika produkterna medföljer också. Paketen ska delas ut till familjer vid nya behandlingscenter som ska etableras för att avlasta de redan kritiskt fulla vårdcentralerna.

De vårdcentraler som redan behandlar mot ebola är överfulla, och tanken är att skyddspaketen ska hjälpa familjemedlemmar att vid de nya centren själva se efter sina drabbade anhöriga på ett säkert sätt.

De nya behandlingscentren kommer att etableras nära redan existerande vårdinrättningar runt om i Liberia. Här kommer anhörigvårdare att få grundläggande träning i hur de på ett säkert sätt kan ta hand om sina sjuka anhöriga, hur skyddsutrustningen fungerar och hur man på ett säkert sätt hanterar avfall. Paketen kan också användas för att desinficera hemmet efter att en sjuk familjemedlem isolerats.

– Den här epidemin saknar motstycke och att bekämpa den kräver enorma insatser, säger Sheldon Yett, chef för UNICEF i Liberia. Det är extremt viktigt att fler särskilda vårdcentraler för ebolapatienter inrättas, med utbildad personal. Men innan vi nått dit måste vi stötta samhällsinsatser för att säkert vårda dem som smittats och stoppa spridningen.

Under de kommande veckorna kommer de första 9 000 paketen att distribueras av UNICEFs partners på plats – i samarbete med hälsoministeriet och USAID – i de områden i Liberia som är hårdast drabbade av sjukdomen.

Tillsammans med Liberias regering stöttar UNICEF en massiv samhällsinsats för att stoppa spridningen av ebola. Med hjälp av särskilda informationsteam, tryckt material och i radio sprids information till samhällen över hela landet om utbrottet och hur man skyddar sig.

UNICEF ger psykosocialt stöd och vård till barn som drabbas av ebola, samt levererar livräddande förnödenheter. Vi gör också insatser inom vatten och sanitet för att stötta arbetet med att kontrollera utbrottet, och har levererat 300 ton skyddsutrustning och förnödenheter till hälsoarbetare.

UNICEF arbetar just nu i många katastrofer runt om i världen. Genom att ge en gåva till vår katastroffond är du med oss och kämpar för att hjälpa barnen som drabbats av ebolautbrottet i Västafrika, och i andra katastrofer.