Gå till innehållet
Laddar…

Elever samlade in över 3 miljoner kronor till UNICEF

Sju skolor i Stockholms län placerar sig, tillsammans med skolor från Uppsala, Göteborg och Karlstad, på tio-i-topplistan när resultatet för vårens Operation Dagsverke räknats samman. Över 25 000 elever från hela landet engagerade sig för UNICEFs utbildningsprogram i Moçambique och samlade totalt in över 3 miljoner kronor.

Vasa Real som låg tvåa på förra årets lista, gjorde en fantastisk insats och lyckades samla in närmare 30 000 kronor mer än förra året. Det resulterade i en toppnotering år 2014.

Mark Levengood besökte Vasa Real i går och gratulerade dem till årets fantastiska resultat. Mark berättade om betydelsen av de insamlade pengarna. Diplomet togs emot av x från Elevrådet. Foto: © UNICEF

Mark Levengood besökte Vasa Real i onsdags och gratulerade dem till årets fantastiska resultat. Mark berättade om betydelsen av de insamlade pengarna. Diplomet togs emot av representanter från elevrådet. Foto: © UNICEF

Eleverna gratulerades och fick ta emot diplom av UNICEF-ambassadören Mark Levengood. Läraren Stina Karlsson berättade att skolan hade en temavecka där de bland annat visade filmen från UNICEF och diskuterade situationen i Moçambique och barns rättigheter i stort, innan de gav sig ut på sina dagsverken för att nå årets resultat.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att hjälpa människor som inte har samma förutsättningar och levnadsstandard som vi har och om man kan göra det på ett roligt sätt som Operation Dagsverke så blir fler engagerade, säger Samuel Ram 15 år, ordförande i elevrådet, som har varit särskild engagerad i Operation Dagsverke det här året.

Elevrådsordförande Samuel Ram och vice ordförande Nawal Aboulazze är glada över Vasa Reals toppnoteringen.    Foto: © UNICEF

Elevrådsordförande Samuel Ram och vice ordförande Nawal Aboulazze är glada över Vasa Reals toppnotering. Foto: © UNICEF


Tio-i-topp Operation Dagsverke 2014:

Vasa Real Stockholm          137 201 kr
Mälarhöjdens skola Hägersten          113 128 kr
Johan Skytteskolan Älvsjö          112 210 kr
Rålambshovsskolan Stockholm            95 061 kr
Fribergaskolan Danderyd            88 532 kr
Nordlyckeskolan Torslanda            87 801 kr
Sofia skola Stockholm            84 202 kr
Norrstrandsskolan Karlstad            72 460 kr
Katarinaskolan Uppsala            65 722 kr
Fjällen för- & grundskola Järfälla            63 573 kr

Operation Dagsverke är en insamlings- och informationskampanj som har arrangerats av svenska elever sedan 1960-talet. Från och med 2013 drivs kampanjen av UNICEF. Mellan den 19 och 25 maj gav sig elever från över 100 högstadie- och gymnasieskolor runt om i Sverige ut för att göra ett dagsverke för att hjälpa barn i Moçambique där idag över en halv miljon barn inte går i skolan.

Foto: © UNICEF

Vasa Reals elevråd tillsammans med UNICEF-ambassadören Mark Levengood. Foto: © UNICEF

– Tack vare elevernas insats kan UNICEF se till att fler barn i Moçambique får börja i skolan. Att skolorna satsat på att öka elevernas kunskap om barns rättigheter är också ett viktigt resultat av kampanjen, säger Christina Heilborn programchef på UNICEF Sverige.