Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF och WFP har nått ut till 500 000 i Sydsudan

UNICEF och FN:s livsmedelsprogram WFP har nu genomfört 25 gemensamma insatser för att nå människor på avlägsna platser i Sydsudan. Sammanlagt har man hittills lyckats nå 500 000, varav 100 000 barn under fem år.

Dr. Thomas Lyomi, hälsospecialist vid UNICEF, behandlar nio månader gamla Bhan Ruei mot malaria, vid en övergiven vårdcentral i Upper Nile. Dr. Lyomi är en av de experter som genom samarbetet mellan UNICEF och WFP reser ut för att nå människor på avlägsna platser i Sydsudan. Foto: © UNICEF/Pflanz

Dr. Thomas Lyomi, hälsospecialist vid UNICEF, behandlar nio månader gamla Bhan Ruei mot malaria, vid en övergiven vårdcentral i Upper Nile. Dr. Lyomi är en av de experter som genom samarbetet mellan UNICEF och WFP reser ut för att nå människor på avlägsna platser i Sydsudan. Foto: © UNICEF/Pflanz

Tillsammans med WFP (FN:s livsmedelsprogram) kämpar vi sedan i våras i en gemensam insats för att nå avlägsna platser i Sydsudan. Med hjälp av helikopter, flygplan och nedsläpp av livsviktigt material från luften levererar WFP mat och näringstillskott och UNICEF vaccinerar barn mot mässling och polio, ger grundläggande hälsovård och delar ut utbildningsmaterial samt vatten-, sanitet- och hygienartiklar. Båda organisationerna utför näringsundersökningar och behandlar mot undernäring, samt informerar om näring. Ensamma barn registreras för att kunna återförenas med anhöriga.

Teamen som åker ut består av experter inom näring, hälsa, skydd av barn, vatten, sanitet och hygien, samt utbildning. De fungerar som en livlina för människor i de tre konfliktdrabbade områdena – Jonglei, Upper Nile och Unity. Teamen stannar på varje plats i åtta till elva dagar och utvärderar människornas behov, samt kallar via radio efter nödvändiga förnödenheter som levereras med flyg. När ett team väl har nått ut till en plats och etablerat humanitär hjälp kan andra partners oftast upprätthålla den fortsatta hjälpen.

Tillsammans har UNICEF och WFP uppnått följande:

  • Mer än 500 000 människor har fått mat
  • 64 000 barn under fem år har undersökts för undernäring
  • Mer än 2 600 svårt undernärda barn har behandlats
  • 100 000 barn har vaccinerats mot mässling och 83 000 mot polio
  • Mer än 62 000 har fått säkrad tillgång till vatten och 23 000 har fått hygienartiklar
  • Mer än 6 000 barn i Sydsudan har identifierats som ensamma och separerade från sina familjer, och en tredjedel av dem har hittats tack vare de gemensamma insatserna. Barnen får stöd och har registrerats för att kunna återförenas med sina familjer.

Torrsäsongen är nu på väg i Sydsudan och risken finns att stridigheterna ökar, vilket skulle skapa ytterligare risker för människorna i de konfliktdrabbade områdena. UNICEF och WFP förbereder inför fler uppdrag för att kunna nå ännu fler samhällen i nöd, samt fortsätta arbetet med regelbunden hjälp till de områden som redan nåtts.

Hjälp oss att rädda fler barn från undernäring. Ge en gåva idag.