Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF når ut till barn i Centralafrikanska republiken

Våldet i Centralafrikanska republiken har förvärrats och det har skett flera attacker mot hjälparbetare i landet. UNICEF kämpar för att nå ut med livräddande förnödenheter till tusentals barn som tvingats fly från sina hem.

Kvinnor och barn köar för att få vård vid en klinik som stöds av UNICEF, i den konfliktdrabbade staden Bambari i Centralafrikanska republiken. Sammanlagt har 2,3 miljoner barn drabbats av konflikten. Foto: © UNICEF/Bindra

Kvinnor och barn köar för att få vård vid en klinik som stöds av UNICEF, i den konfliktdrabbade staden Bambari i Centralafrikanska republiken. Sammanlagt har 2,3 miljoner barn drabbats av konflikten. Foto: © UNICEF/Bindra

UNICEF är mycket oroade över den fortsatt svåra humanitära situationen i Centralafrikanska republiken. Konflikten har lett till att 488 000 människor är på flykt inom landet, och totalt påverkas 2,3 miljoner barn. Nya våldsamheter har brutit ut i de norra och västra regionerna, och detta i kombination med ökat våld i huvudstaden Bangui har förvärrat situationen och försvårar hjälparbetet.

– Vi vägrar att låta hot tvinga oss att avbryta vårt arbete för att skydda barnen, särskilt de som är svårast att nå, säger Ms Judith Léveillée, vice chef för UNICEF i Centralafrikanska republiken. Barnen här riskerar att glömmas bort av världen. De är i akut behov av stöd och vi måste göra allt vi kan för att nå dem.

UNICEF gör bland annat följande för att nå barnen som drabbas av våldet:

  • UNICEF har säkrat vattentillgången för 55 000 människor i den nordvästra delen av landet, genom att leverera tillräckligt med bränsle och klor för att vattenreningsverken i Bossangoa och Bouar ska fungera under de kommande två månaderna.
  • Då vi fruktar att situationen kan komma att förvärras ytterligare har vi sett till att ännu mer förnödenheter finns tillgängliga och redo att distribueras – bland annat presenningar, vattendunkar och filtar – vid våra fältkontor.
  • I onsdags landade ett flygplan från Norwegian i Bangui, fyllt med livräddande produkter – däribland mediciner för att behandla hiv, material för att bygga latriner, och näringstillskott för att behandla svårt undernärda barn.
  • UNICEF arbetar just nu med att ordna 78 tillfälliga utbildningsplatser för omkring 15 600 barn som tvingats på flykt, bland annat vid Kaga Bandoro, Batangafo och Dekoa.

Omständigheterna gör dock att arbetet blir allt svårare att utföra för UNICEF och våra partners.

– Ett flertal attacker har skett mot hjälparbetare under den senaste månaden i Centralafrikanska republiken, säger Judith Léveillée. Vi behöver säkert och obehindrat tillträde för att nå fram med den humanitära hjälpen till barnen och deras familjer, och uppmanar alla parter i konflikten att garantera oss det.

UNICEF har bekräftat att tidigare i oktober dödades sex barn och 22 skadades i den åtta dagar långa upptrappningen av våldet i huvudstaden Bangui. Två av barnen dödades brutalt efter att ha anklagats för att spionera. Skadade barn och gravida kvinnor ska också inte ha haft möjlighet att nå sjukhus på grund av det svåra läget.

Genom att ge en gåva till vår katastroffond är du med oss och kämpar för att hjälpa barnen i Centralafrikanska republiken, och för andra barn som drabbas av katastrofer. Ge en gåva idag.