Gå till innehållet
Laddar…

Vintern hotar barn på flykt i Syrien och Irak

Mer än sju miljoner konfliktdrabbade syriska och irakiska barn hotas nu även av den kommande vintern. På grund av det svåra läget i området är det en stor utmaning att nå fram, men UNICEF och partners ser nu till att en miljon av de allra mest sårbara får vinterkläder.

Dohuk, Kurdistan. En ung kvinna bär en liten flicka och en låda med vinterkläder i famnen. UNICEF kämpar för att barnen med vinterkläder innan vintern kommer. Foto: © UNICEF/Khuzaie

Dohuk, Kurdistan. En ung kvinna bär en liten flicka och en låda med vinterkläder i famnen. UNICEF kämpar för att nå barnen i de konfliktdrabbade områdena i regionen med vinterkläder innan kylan kommer. Foto: © UNICEF/Khuzaie

Vintern närmar sig och kyla, regn och iskalla vindar drar in över de konfliktdrabbade områdena i Mellanöstern. UNICEF har påbörjat arbetet med att distribuera varma kläder och andra förnödenheter för att säkerställa att en miljon av de mest sårbara barnen kan hålla sig varma och friska.

– Konflikterna i Syrien och Irak, det ökande antalet familjer på flykt och den kommande vintern innebär att många barn i regionen är i mycket stort behov av skydd, säger Maria Calivis, UNICEFs regionchef i Mellanöstern och Nordafrika. Men på grund av brist på pengar och tillträde, kommer många barn inte att nås.

I Syrien arbetar UNICEF för att hjälpa 400 000 barn som är på flykt inom landet. Bristande finansiering gör dock att man endast lyckats köpa in 217 600 vinterpaket med varma kläder – jackor, byxor, tröjor, mössor och stövlar – som ska delas ut i Homs, Tartous, Aleppo och Qamishly. Många områden går fortfarande inte att nå fram till på grund av pågående strider.

I Irak är situationen lika komplicerad. Här delar UNICEF ut 223 000 vinterpaket i kurdiska områden där omkring 500 000 barn på flykt befinner sig. Här planeras just nu för hur man bäst ska hantera den senaste tillströmningen av syriska barn som sökt skydd i skolor, läger och i byar på landsbygden. På grund av bristen på finansiering riskerar mer än 200 000 barn att sakna varma kläder i vinter.

I Libanon kommer UNICEF att nå mer än 100 000 barn med varma kläder, och omkring 75 000 barn kommer att få kuponger för att kunna köpa kläder på lokala marknader. Vi kommer också att isolera tältskolor och barnvänliga trygga platser för att se till att de håller värmen.

I Jordanien kommer UNICEF se till att 72 000 barn får vinterkläder, och 54 500 barn kommer att få kuponger till kläder. I Turkiet kommer UNICEF att nå 100 000 barn.

Sammanlagt påverkar konflikterna i Syrien och Irak mer än sju miljoner barn. För ett år sedan var den siffran 5,6 miljoner.

Läget är mycket svårt men du kan hjälpa till. Ge en gåva till vårt katastrofarbete. Eller köp vinterkläder eller filtar i vår gåvoshop så skickar vi dem till de barn som behöver dem mest.