kerstin_1-575x432.jpg

Idag är det Internationella frivilligdagen och det uppmärksammar vi genom att dela ut pris till Årets frivillig. Dagen instiftades 1985 av FN:s generalförsamling för att lyfta fram och hylla allt det ideella arbete som människor gör lokalt, nationellt och internationellt.

Skribent |

Publicerad |

2014 12 05

Uppdaterad |

2014 12 05

Årets frivillig har bred kunskap och bidrar med ett starkt engagemang

UNICEF Sverige har elva aktiva frivilliggrupper och ungefär tvåhundra personer som engagerar sig ideellt i barnrättsfrågor och tillsammans kämpar för att nå våra mål kring insamling, opinion och utbildning. Det är mycket värdefullt att ha lokal förankring, en bred blandning av personer med olika erfarenheter och kunskaper som går samman, engagerar sig och genomför aktiviteter utifrån ett gemensamt intresse för barns bästa.

Inför årets frivilligdag har FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uttryckt att denna dag är ett bra tillfälle för att tacka alla de som ger av sig själva och sin tid och det är ett bra tillfälle att uppmuntra andra till att följa deras exempel. Ett sätt att synliggöra de människor som gör fina insatser för UNICEF Sverige lokalt är att idag tacka dem alla för sitt engagemang. Ett annat sätt är att dela ut priset Årets frivillig som i år går till Kerstin Karlsson.

kerstin_1-575x432.jpg

Motivering Kerstin Karlsson är aktiv som kontaktperson för UNICEFs frivilliggrupp i Lund och som barnrättsinformatör. Under året har Kerstin genomfört en mängd olika aktiviteter av utbildnings- och insamlingskaraktär vilka varit mycket uppskattade.

Kerstin är en varm person som vill andra väl och som tar stort ansvar för att förbereda och genomföra aktiviteter. Hon är också mycket kreativ och ger ofta förslag på hur rutiner eller aktiviteter skulle kunna förnyas eller förändras. Kerstins breda kunskap, starka engagemang och vilja att nå ut med organisationens budskap bidrar till att utveckla både UNICEFs frivilligverksamhet i Lund och nationellt.

För att tacka och visa uppskattning för alla de insatser Kerstin gjort under året vill UNICEF Sverige utse henne till Årets frivillig 2014 .

Kerstin, hur kommer det sig att du är engagerad i UNICEF?

Jag har alltid varit FN-vän och stark anhängare av MR och barnkonventionen och inte minst är jag helt övertygad om att barnen är framtiden och utbildning är grunden för att vår värld ska bli bättre! Jag är utbildad sjuksköterska och tycker om att engagera mig för människor och har nog alltid varit engagerad i olika organisationer. Den mest bestående glädjen är att få hjälpa andra!

Våren 2013 såg jag information om en UNICEF-kurs för barnrättsinformatörer, på Volontärbyråns hemsida, som jag sökte och blev antagen till. Kursen var väldigt inspirerande och redan samma vår fick jag möjligheten att gå ut i skolor för att berätta mer om barnkonventionen och kampanjen Operation Dagsverke. Det var utmanade, roligt och gav mersmak eftersom jag och de andra som deltog fick bra respons. När rollen som kontaktperson blev ledig i Lund sökte jag och fick den trots att jag var väldigt ny. Tillsammans med Elin Bengtsson, som har ett betydligt längre förflutet inom UNICEF, kunde jag sedan dela ansvaret, få lära mig uppgiften och ha någon att bolla idéer med. Det blev väldigt bra.

Kan du berätta om någon rolig händelse för oss eller något om vad som varit mest givande under din tid som volontär?

Det finns många händelser som fastnat i minnet, men jag tänker speciellt på ett. Det var när en medelålders man kom fram till vårt UNICEF-bord och sa så rörande att ”jag dras till den blå FN-färgen för jag har varit FN-soldat i Libanon och jag var stolt över att få bära FN-uniform”. Det kändes fint och vi träffas fortfarande årligen.

Det som är allra mest givande är att få engagera sig tillsammans med ungdomar och med människor som har visioner och som vill förändra världen till det bättre! UNICEF Sverige vill rikta ett stort tack till Kerstin och alla ni fantastiska frivilliga runt om i landet. Ert engagemang är ovärderligt i kampen för barns rättigheter.

Är du intresserad av att veta mer om hur du kan engagera dig? Läs mer på unicef.se/sprid-budskapet eller kontakta UNICEFs frivilligsamordnare Cecilia Åhl på cecilia.ahl@unicef.se

Kopiera länk

Relaterade artiklar

volontärgrupp UNICEF red 2.jpg
Sverige

Överallt i samhället finns de, eldsjälarna. De som brinner för att hjälpa barn i det stora och det lilla, till att må bra och att utvecklas. De finns på plats i skolor och idrottsföreningar, till vardags och i krissituationer. Idag hyllar vi deras ideella engagemang lite extra.

anna-lydas.jpg
Internationella frivilligdagen

Runt omkring oss arbetar eldsjälar ideellt för att bidra till att aktiviteter genomförs, människor möts och samhällen förbättras. Det här engagemanget uppmärksammar UNICEF Sverige och många med oss lite extra idag, på internationella frivilligdagen. En dag för att erkänna och uppmuntra alla viktiga ideella insatser som görs av personer och organisationer.

2-ida-maria-karkkainen-kp-lundgruppen.jpg
Internationella frivilligdagen

Idag på internationella frivilligdagen vill vi på UNICEF Sverige uppmärksamma det engagemang som ovillkorat finns för barnrättsfrågor. Trots att våra frivilligaktiviteter har fått pausa under pandemin så håller vi ihop, hittar nya sätt för kontakt och för att nå ut med vårt budskap om barns rättigheter.