©-UNICEFUNI175840Samson-575x383.jpg

UNICEF når ut till barn

som drabbats av tyfonen

Medan tyfonen Hagupit drar fram över Filippinerna samarbetar UNICEF med landets regering för att snabbt kunna leverera livräddande förnödenheter och hjälpa barn i de hårdast drabbade områdena. Mer än en miljon människor har drabbats av ovädret, varav 400 000 barn.

Skribent |

Publicerad |

2014 12 08

Uppdaterad |

2014 12 08

UNICEF når ut till barn som drabbats av tyfonen

Carmela, 8 år, håller sin lillebror Joshua i famnen i en skola där minst tusen barn och familjer har samlats för att söka skydd från tyfonen. Foto: © UNICEF/Samson

Tyfonen rör sig fortfarande över Filippinerna, med förödande vindar, hårt regn och jordskred som följd. Många barn befinner sig nu i evakueringscenter runtom i landet.

– Regeringens snabba evakueringsinsatser har räddat många liv, säger Lotta Sylwander, chef för UNICEF i Filippinerna. Men Hagupit utgör fortfarande ett stort hot, och tiotusentals barn och familjer är i akut behov av stöd och hjälp. Tillsammans med partners arbetar vi dygnet runt för att möta utmaningarna.

Dålig sanitet och smutsigt vatten är ett direkt hot mot barns hälsa, och att återställa tillgången till rent vatten är högsta prioritet under de första dagarna efter stormen. UNICEF har förnödenheter som vatten- och hygienpaket, vattenpumpar och generatorer redo vid lager i Tacloban, Manila och Cotabato. Vi har också mediciner, näringsprodukter mot undernäring och vätskeersättning med mera, som räcker till minst 12 000 familjer.

©-UNICEFUNI175874Reyna-575x383.jpg
Personal från UNICEF packar livräddande förnödenheter som vatten- och hygienpaket, vattenreningstabletter och vätskeersättning, vid vårt lager i Palo, Leyteprovinsen.Foto: © UNICEF/Reyna

Personal från UNICEF packar livräddande förnödenheter som vatten- och hygienpaket, vattenreningstabletter och vätskeersättning, vid vårt lager i Palo, Leyteprovinsen. Foto: © UNICEF/Reyna

Vid vårt kontor i Tacloban aktiverades katastrofplanen förra veckan. Just nu lastas livräddande förnödenheter på lastbilar som kommer att leverera dem till drabbade områden. Hagupit drog in över Filippinerna bara 13 månader efter tyfonen Haiyan som orsakade enorm förstörelse i landet. Våra insatser kommer att fokusera på att hjälpa barnen hantera oro och rädsla, bland annat genom psykosocialt stöd. Skoltält och utbildningsmaterial kommer också att levereras så att barn som blivit evakuerade, eller vars skolor förstörts av tyfonen, kan fortsätta sin skolgång.

– Som tur är har tyfonen än så länge inte orsakat samma förödelse som Haiyan förra året. Men fortfarande har omkring en miljon människor drabbats, varav många inte helt har återhämtat sig från förra årets katastrof, säger Lotta Sylwander. Människorna här har gjort enorma framsteg under året som gått. Nu måste vi hjälpa dem för att se till att dessa framsteg inte krossas av den nya katastrofen.

Du kan hjälpa barn som drabbats av katastrofer. Ge en gåva till vårt katastrofarbete eller köp livräddande produkter i vår   gåvoshop. Där hittar du till exempel   vattenreningstabletter,   vätskeersättning   och   näringsrik nötkräm   mot undernäring. Allt du köper i gåvoshopen skickas till de barn som behöver det mest.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.