Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF ökar insatserna för Syriens barn

Krisen i Syrien är det största hotet mot barn i modern tid. UNICEF bedömer att mot slutet av 2015 kommer 8,6 miljoner barn antingen ha tvingats på flykt eller drabbats av våldet. Idag är den siffran sju miljoner. Under 2015 kommer UNICEF att utöka insatserna för att nå barnen, men mer pengar behövs.

Två barn sitter tätt ihop under en filt i tältet där de bor, i flyktinglägret Domiz i norra Irak. Barnen flydde med sina familjer från Syrien för mer än ett år sedan. Foto: © UNICEF/Schermbrucker

Två barn sitter tätt ihop under en filt i tältet där de bor, i flyktinglägret Domiz i norra Irak. Barnen flydde med sina familjer från Syrien för mer än ett år sedan. Foto: © UNICEF/Schermbrucker

Sedan konflikten började har UNICEF och våra partners sett till att miljoner barn och deras familjer har fått tillgång till rent vatten och sanitet, utbildning, vård, vaccin och psykosocialt stöd, trots det enormt svåra säkerhetsläget och den brutala konflikten. Tidigare har vi rapporterat om vår kamp för att se till att barnen på flykt undan konflikten i Syrien får varma vinterkläder till skydd mot kylan, och de vaccinationskampanjer vi genomför för att skydda barnen i regionen mot polio.

– Nu förnyar vi vårt löfte att se till att barnen överlever och får skydd, också de som lever under de allra svåraste förhållanden. Vi dubblar också våra insatser för att hjälpa samhällen i grannländerna – där många flyktingar har sökt skydd – för att se till att det är fortsatt möjligt för värdsamhällena att dela med sig av sina resurser, så som sociala tjänster och utbildning, säger Maria Calivis, UNICEFs regionchef för Mellanöstern och Nordafrika.

Under 2015 planerar UNICEF att:

  • Dubblera antalet barn som har tillgång till rent vatten och sanitet, främst genom att stärka existerande hållbar infrastruktur. I Syrien kommer vi fortsätta kämpa för att möta behoven hos mer än 16 miljoner människor.
  • Dubblera antalet barn med tillgång till utbildning, särskilt i Syrien och Jordanien, samt öka leveranserna av skolmaterial till barn som bor på platser som är svåra att nå på grund av våldet.
  • Upprätthålla pågående vaccinationskampanjer för att förhindra nya fall av polio, och dubblera antalet barn i Syrien som har tillgång till grundläggande hälsovård.
  • Se till att ge vård och stöd till 850 000 barn som är direkt drabbade av konflikten, samt utöka antalet kontantbidrag och leveranser av vinterkläder till de mest utsatta barnen och deras familjer.
  • Förstärka de lokala myndigheternas insatser att tillhandahålla utbildning, hälsovård, vatten, sanitet och skydd till de syriska flyktingbarnen, och till barnen i värdsamhällena.

De planerade insatserna beräknas kosta nära sju miljarder kronor.

– Insatserna representerar ett minimum av vad de här barnen behöver. Vi vädjar nu till alla som stödjer oss runt om i världen, att hjälpa oss se till att insatserna blir verklighet, säger Maria Calivis.

Läget är mycket svårt men du kan hjälpa till. Ge en gåva till vårt katastrofarbete för barnen som drabbats av konflikten i Syrien. Eller köp ett vinterpaket i vår gåvoshop. Paketet innehåller vinterkläder, en filt och påsar med näringspulver, och skickas till de barn som behöver det mest.