©-UNICEFNYHQ2014-0329Grarup-575x382.jpg

Ett år av mycket kraftigt våld har skakat Centralafrikanska republiken. UNICEF bedömer att nu är två av fem barn i landet i mycket stort behov av livräddande hjälpinsatser.

Skribent |

Publicerad |

2014 12 19

Uppdaterad |

2014 12 19

Centralafrikanska republiken: två av fem barn i akut behov av hjälp

En flicka och hennes mamma befinner sig i ett tillfälligt läger vid militärflygplatsen utanför Bangui, Centralafrikanska republikens huvudstad. Foto: © UNICEF/Grarup

– Barnen i Centralafrikanska republiken syns inte längre i media, men mer än 2,5 miljoner av dem lever med konstant oro, säger Manuel Fontaine, UNICEFs regionchef för Väst- och Centralafrika. De är helt beroende av humanitär hjälp. När det nya året nu närmar sig måste vi göra allt vi kan för att skapa en bättre framtid för dessa barn.

Trots det mycket svåra läget har UNICEF tillsammans med partners och lokala myndigheter lyckats hjälpa tusentals familjer i nöd. Omkring 1,4 miljoner människor har under året fått mediciner och mer än en miljon barn har vaccinerats mot polio. Cirka 550 000 myggnät har delats ut till skydd mot malaria och mer än 22 300 allvarligt undernärda barn har fått behandling.

Men brist på finansiering har lett till att mindre än hälften av behoven i Centralafrikanska republiken har kunnat mötas under året som gått. Detta i kombination med våldet i landet – bland annat attacker mot hjälparbetare – har gjort det till en stor utmaning för UNICEF att nå fram till alla barn som behöver våra insatser. Bland annat kunde inte 620 000 människor få grundläggande vård och mediciner, och stora grupper har inte vaccinerats mot mässling eller fått tillgång till rent vatten.

När striderna var som värst tvingades närmare en halv miljon barn på flykt. Där våldet drar fram över landet lämnas krossade samhällen och sociala tjänster som vård och utbildning har på många ställen helt kollapsat. UNICEF bedömer att i genomsnitt har minst ett barn dödats eller skadats varje dag under 2014. Omkring 10 000 barn utnyttjas av väpnade grupper.

Samtidigt sprider sig krisen utanför landets gränser. 188 000 flyktingar har tagit sig till grannländerna, varav mer än 80 procent är kvinnor och barn. Dessutom är mer än 430 000 människor nu på flykt inom landet, och mer än 16 000 människor från minoritetsbefolkningar befinner sig under belägring av väpnade grupper.

Behovet av resurser är akut. Under 2015 beräknas UNICEFs insatser i landet kosta drygt 550 miljoner kronor.

Läget i Centralafrikanska republiken är mycket svårt. Var med oss och kämpa för barnen, ge en katastrofgåva idag. Du kan också köpa till exempel nötkräm mot undernäring i vår gåvoshop. Allt du köper i gåvoshopen skickas till de barn som behöver det mest. Tack.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.