screenshot_09.21.44-575x323.jpg

UNICEF stöttar barnen efter

sommarens konflikt i Gaza

UNICEF har beskrivit år 2014 som ett förödande år för barnen. Världen har det senaste året drabbats av fler katastrofer och konflikter än på mycket länge. En av de konflikter som många minns från året är den som drabbade barnen i Gaza.

Skribent |

Publicerad |

2014 12 29

Uppdaterad |

2014 12 29

UNICEF stöttar barnen efter sommarens konflikt i Gaza

Ett UNICEF-stött center i Gaza där flickor får en stunds avkoppling från omgivande våld och oro genom att ägna sig åt dans. UNICEF-ambassadören Mark Levengood besökte centret i samband med en resa till Palestina för ett år sedan. Foto: © Melker Dahlstrand

54 000 barn blev hemlösa i samband med kriget i somras. 538 barn dödades och mer än 3 750 skadades. UNICEF kunde snabbt förse barnen i Gaza med förnödenheter, exempelvis 90 ton vaccin och medicinsk utrustning. Det som hände under den 50 dagar långa konflikten har fått långtgående följder för barnen. 187 allmänna skolor förstördes. Det råder brist på skolmaterial, rent vatten och sanitet. Att bygga upp igen kommer att ta tid.

I Gaza finns det nära 900 000 barn som lever instängda med sina familjer på en yta som inte är större än den svenska ön Orust i Bohuslän. Det gör Gaza till ett av de allra mest befolkningstäta områdena i världen. Stor fattigdom, våld, arbetslöshet och en känsla av hopplöshet är vanligt bland barn och unga. De svåra levnadsvillkoren och våldet skapar en stress som gör att barnen blir oroliga, aggressiva och inte klarar av skolan. Antalet unga som hoppar av skolan stiger hela tiden och det finns inte utrymme för positiva fritidsaktiviteter.

Sommarens krig har ökat den psykiska pressen på barnen och gjort en redan tidigare svår situation ännu svårare. UNICEF Sverige stöder ett projekt i Palestina som vänder sig till barn mellan 10 och 18 år, ett projekt som kan drivas tack vare ett bidrag från Svenska Postkodlotteriet . Insatserna behövs nu mer än någonsin.

För att bryta de destruktiva följderna som den långvariga konflikten för med sig för barnen behövs meningsfulla fritidsaktiviteter. Barnen behöver också få psykosocialt stöd och utbildning i frågor som barns rättigheter. UNICEF stöder en rad olika center för barn och unga där de i en skyddad miljö får möjlighet att utvecklas. Det kan handla om teaterprojekt där barnen kan ta upp problem som de har i sina dagliga liv. Andra center erbjuder möjlighet till kreativt skapande, läsning och dans eller ger barnen möjlighet att bedriva egen forskning i olika ämnen. Idag når de här aktiviteterna ut till 30 000 barn i Gaza varje år. Minst hälften är flickor.

UNICEFs insatser fokuserar på att stärka ungas deltagande, se till att de går kvar i skolan, minska våldet och öka kunskapen om risker med droger och hur man skyddar sig mot hiv/aids.

Vill du också vara med och kämpa för barnen? Bli Världsförälder. Då ger du pengar varje månad och är med oss dygnet runt, året om, i kampen för att skapa en bättre värld för alla barn. Tack!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.