©-UNICEFPFPG20141420Lively-575x323.jpg

Haiti – fem

år efter jordbävningen

Idag är det fem år sedan den mycket kraftiga jordbävningen slog till hårt mot Haiti och ödelade huvudstaden Port-au-Prince. Nu gästbloggar Marc Vincent, chef för UNICEF i Haiti, om framstegen som gjorts i landet sedan dess och om de utmaningar som finns kvar.

Skribent |

Publicerad |

2015 01 12

Uppdaterad |

2015 01 12

Haiti – fem år efter jordbävningen

 

©-UNICEFPFPG20141420Lively-575x323.jpg
Tioåriga Mitchialine, i mitten, är ett av de ensamma barn som fått hjälp med familjeåterförening i Haiti. Nu bor hon tillsammans med sin moster och sina kusiner och har det bra.Foto: © UNICEF/Lively

Tioåriga Mitchialine, i mitten, är ett av de ensamma barn som fått hjälp med familjeåterförening i Haiti. Nu bor hon tillsammans med sin moster och sina kusiner och har det bra. Foto: © UNICEF/Lively

Nu har det gått fem år sedan jordbävningen slog till mot Haiti. Idag är det ingen tvekan om att barnens situation har förbättrats – vi kan se tydliga tecken på framsteg. Men fortfarande finns mycket kvar att göra. <p>UNICEF har tillsammans med regeringen

UNI176282-575x323.jpg
Gloria, 9 år, går i en av de skolor som byggts upp av UNICEF efter jordbävningen.Foto: © UNICEF/Lively

Gloria, 9 år, går i en av de skolor som byggts upp av UNICEF efter jordbävningen. Foto: © UNICEF/Lively

UNICEF finns på plats i Haiti och har sedan jordbävningen slog till arbetat hårt för att hjälpa barnen och deras familjer. Följande är några av de framsteg som gjorts hittills: Även om stora framsteg har gjorts sedan 2010 så återstår fortfarande flera utmaningar. Bland annat är fem procent av barnen svårt undernärda. På landsbygden lider 25 procent av barnen av stunting – de har hämmats i sin fysiska och mentala utveckling på grund av undernäring. 51 procent av hushållen på landsbygden har inte tillgång till rent vatten, och 80 procent saknar säker sanitet. I december 2014 var antalet människor som fortfarande lever i flyktingläger cirka 79 000.

UNICEF fortsätter kampen för att alla barn ska kunna överleva och utvecklas. Ge en gåva till vårt katastrofarbete så är du med oss och kämpar för alla barn som drabbas av konflikter och katastrofer.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.