Gå till innehållet
Laddar…

Haiti – fem år efter jordbävningen

Idag är det fem år sedan den mycket kraftiga jordbävningen slog till hårt mot Haiti och ödelade huvudstaden Port-au-Prince. Nu gästbloggar Marc Vincent, chef för UNICEF i Haiti, om framstegen som gjorts i landet sedan dess och om de utmaningar som finns kvar.

 

Mitchialine, i mitten, förlorade sin familj i jordbävningen. Men som tur var kunde hon återförenas med sin moster och sina kusiner. Nu bor hon tillsammans med dem och har det bra. Foto: © UNICEF/Lively

Tioåriga Mitchialine, i mitten, är ett av de ensamma barn som fått hjälp med familjeåterförening i Haiti. Nu bor hon tillsammans med sin moster och sina kusiner och har det bra. Foto: © UNICEF/Lively

Nu har det gått fem år sedan jordbävningen slog till mot Haiti. Idag är det ingen tvekan om att barnens situation har förbättrats – vi kan se tydliga tecken på framsteg. Men fortfarande finns mycket kvar att göra.

UNICEF har tillsammans med regeringen och partners byggt ett starkt samarbete och stora framsteg har gjorts för barnen i Haiti. Idag går tre av fyra barn i åldern 6-11 år i skolan. 2005-2006 stod mer än hälften av barnen utanför skolan.  Barnadödligheten har sjunkit stadigt under de senaste 15 åren, och även om jordbävningen något bromsade minskningen stannade den inte av. 2005 var vart tionde barn undernärt i Haiti, jämfört med vart tjugonde idag. Över hela landet har två av tre hushåll tillgång till rent dricksvatten, något som är absolut nödvändigt för att undvika sjukdomar. Det nationella systemet för att skydda barn har stärkts steg för steg, och sju av tio barn har idag ett födelsebevis.

Haiti har vänt blad, från misär till hopp och till att agera. UNICEF arbetar för att bygga upp och stärka kapaciteten i samhället och hos människorna på plats. Familjer, lärare, läkare, sjuksköterskor och journalister med flera ligger till grund för de framsteg vi ser idag. Vi rör oss i rätt riktning, men fortfarande är det mycket som måste göras.

Klyftan mellan fattig och rik på Haiti växer. Idag dör vart tionde barn i landet innan det når sin femte födelsedag, ofta av orsaker som går att förebygga. På landsbygden har bara varannan familj tillgång till rent vatten. Åtta av tio barn i åldern 2-14 år utsätts för fysiskt eller psykiskt våld, och vartannat barn mellan 5-14 år arbetar. Varje dag vaknar många barn i något av de 105 flyktingläger som fortfarande finns i landet, och koleraepidemin som har dödat mer än 8 000 människor sedan 2010 fortsätter att orsaka lidande och död.

Barnen på Haiti har som alla andra barn rätt till utbildning, till livet, till skydd och deltagande. Det är vårt ansvar att se till att de mest utsatta och sårbara får sina rättigheter tillgodosedda, och att alla barn kan nå sin fulla potential.

Marc Vincent, chef för UNICEF i Haiti.

Gloria, 9 år, går i en av de skolor som byggts upp av UNICEF efter jordbävningen. Foto: © UNICEF/Lively

Gloria, 9 år, går i en av de skolor som byggts upp av UNICEF efter jordbävningen. Foto: © UNICEF/Lively

UNICEF finns på plats i Haiti och har sedan jordbävningen slog till arbetat hårt för att hjälpa barnen och deras familjer. Följande är några av de framsteg som gjorts hittills:

  • Fler än 1 600 tält sattes upp vid 225 skolor efter att jordbävningen slog till, för att undervisningen så snart som möjligt skulle komma igång igen. Mer än 80 000 barn fick möjlighet att gå i skolan vid 193 tillfälliga skolor som UNICEF satte upp efter jordbävningen.
  • 8 000 barn som bor i områden där inga offentliga skolor finns har fått möjlighet att gå i skolan vid 15 skolor som byggdes enligt ett koncept som gör dem motståndskraftiga mot jordbävningar och cykloner.
  • Cirka 1,5 miljoner barn i 5 760 skolor har fått hygienprodukter som tvål för att bland annat förhindra kolera.
  • Täckningen för rutinvaccinationer i landet har ökat från 58 procent till 80 procent och nära tre miljoner barn har därmed fått skydd mot sjukdomar som kan förebyggas med vaccin.
  • Sedan jordbävningen har 8 780 ensamma barn registrerats och mer än 2 770 barn har återförenats med sina familjer tack vare UNICEFs nätverk för registrering och familjeåterförening.
  • Under 2011-2014 har mer än 600 000 människor i läger och drabbade samhällen fått förbättrad tillgång till vatten och säker sanitet.
  • 2014 fick mer än 350 000 människor paket med bland annat vattenreningstabletter, tvål och vätskeersättning med mera, till skydd mot kolera.

Även om stora framsteg har gjorts sedan 2010 så återstår fortfarande flera utmaningar. Bland annat är fem procent av barnen svårt undernärda. På landsbygden lider 25 procent av barnen av stunting – de har hämmats i sin fysiska och mentala utveckling på grund av undernäring. 51 procent av hushållen på landsbygden har inte tillgång till rent vatten, och 80 procent saknar säker sanitet. I december 2014 var antalet människor som fortfarande lever i flyktingläger cirka 79 000.

UNICEF fortsätter kampen för att alla barn ska kunna överleva och utvecklas. Ge en gåva till vårt katastrofarbete så är du med oss och kämpar för alla barn som drabbas av konflikter och katastrofer.