Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF trappar upp insatserna för att skydda barnen i Mellanöstern mot vinterkylan

Hårda vinterförhållanden råder nu för barnen i Mellanöstern. UNICEF kämpar för att skydda barnen mot den kalla vintern och har hittills nått mer än 900 000 barn i Syrien, Libanon, Irak, Jordanien och Turkiet med bland annat vinterkläder och filtar. Men behoven är fortsatt enorma.

Foto: © UNICEF/Romenzi

Foto: © UNICEF/Romenzi

Konflikten i Syrien har snart pågått i fyra år. UNICEF uppskattar att minst sju miljoner barn på flykt i området är i akut behov av hjälp. Många lever under förhållanden där det är mycket svårt att skydda sig mot minusgrader, snö och starka vindar. I Irak uppskattas mer än 2,1 miljoner människor, varav hälften är barn, vara på flykt inom landet.

– Trots det svåra läget och det extrema vädret har vi lyckats öka våra insatser för att nå så många barn som möjligt, säger Maria Calivis, regionchef för UNICEF i Mellanöstern och Nordafrika. Vårt samarbete med lokala partners och regeringar har varit kritiskt viktigt under dessa svåra förhållanden.

  • I Syrien har UNICEF nått 350 000 barn med förnödenheter för vintern, och leveranserna fortsätter över hela landet.
  • I Libanon har en svår vinterstorm förra veckan drabbat barnen hårt, och tillfälligt hindrat möjligheterna att nå fram med förnödenheter, men leveranserna har nu återupptagits. 200 000 barn i de mest utsatta områdena har fått vinterkläder och kuponger för att kunna köpa förnödenheter på plats. Under de närmaste veckorna kämpar UNICEF för att nå 478 000 barn i landet.
  • I Jordanien har UNICEFs vinterpaket, liksom kontantbidrag, delats ut till 100 000 barn och familjer på flykt från Syrien.
  • I Turkiet har insatserna i vinter hittills nått 62 000 barn, varav 22 000 barn från Kobane.
  • I Irak har paket med vinterkläder delats ut till mer än 200 000 barn på svårtillgängliga platser på hög höjd. Paketen innehåller bland annat jackor, mössor och stövlar. UNICEF har också delat ut 7 000 filtar.

– Det är oacceptabelt att barn inte ska ha skor, jackor och mössor till skydd mot vintern. I förhållanden som dessa har många barn lidit under flera år av våld och brist på utbildning, säger Dr. Marzio Babille, chef för UNICEF i Irak.

I Libanon räknar UNICEF med att spendera omkring 93 miljoner kronor den här vintern, för att hjälpa omkring 456 500 utsatta flyktingbarn från Syrien, Palestina och Libanon. I Irak isoleras skolor för vintern och skyddas med presenningar mot regn och översvämningar. Här delar UNICEF också ut 1 200 värmeelement, 460 brandsläckare och cirka 11 000 regnjackor till skolor, och solpaneler levereras för att värma badvatten för barnen.

– Våra framsteg, om än viktiga, bleknar i jämförelse med det stora antal barn och familjer som varje dag får sina liv förstörda, säger Maria Calivis. Vi vädjar till våra supporters och givare världen över att hjälpa oss se till att vårt viktiga arbete här kan fortsätta.

Du kan hjälpa barnen som drabbas av våldet i Irak, Syrien och i andra konflikter och katastrofer. Ge en katastrofgåva idag. Eller köp ett vinterpaket i vår gåvoshop. Paketet innehåller vinterkläder till ett barn, en filt och 90 påsar näringspulver. Allt du köper skickas till de barn som behöver det mest. Tack.