Gå till innehållet

Goda nyheter – Födelsebevis för framtiden

När ett barn föds är det lätt att ta för givet att barnet registreras med namn och födelsedatum. Men i många länder är det inte något som sker automatiskt. Genom "Right To Have Rights", ett projekt mellan UNICEF och regeringen i Moçambique, ska över en halv miljon barn i landet få ett födelsebevis innan 2017. Den här veckan delar vi med oss av några goda nyheter från 2014. Läs och bli glad!

Mariza, fyra år, håller sitt alldeles nya födelsebevis i handen. Foto: © UNICEF/Machiana

Mariza, fyra år, håller sitt alldeles nya födelsebevis i handen. Foto: © UNICEF/Machiana

Mariza, fyra år, var det första av tusentals barn som registrerades när projektet lanserades. Hennes mamma, som aldrig haft ett födelsebevis, passade också på att registreras på samma gång.

Alla barn har rätt till ett namn och en identitet. På många sätt är ett födelsebevis en nyckel till framtiden – utan detta blir många barn nekade att gå i skolan. Dessutom kan myndigheterna lättare skydda barnen mot till exempel barnarbete och tvångsäktenskap om de är registrerade.

Det här tycker vi är riktigt goda nyheter. Vill du vara med och kämpa för fler framsteg för barnen? Bli Världsförälder!

Efter ett år när rekordmånga katastrofer pågått samtidigt är det viktigt att påminnas om att det också sker stora framsteg för barn i världen. Fler går i skolan, vaccineras mot sjukdomar och har tillgång till rent vatten och sjukvård. Och på bara ett år hinner vi göra massor. Den här veckan delar vi med oss av några goda nyheter från 2014. Läs och bli glad!