Gå till innehållet

Goda nyheter – Iliya bor äntligen hos en familj

Alla barn har rätt till en kärleksfull uppväxtmiljö. Och den allra bästa platsen för ett barn att växa upp är hos en familj, men idag placeras många barn med funktionsnedsättning på institution. Det arbetar UNICEF för att ändra på.

12-årige Iliya har fått en alldeles egen fosterfamilj. Foto: © UNICEF

12-årige Iliya har fått en alldeles egen fosterfamilj. Foto: © UNICEF

I vissa länder saknas det system och sociala skyddsnät för att hjälpa familjer med barn som har speciella behov. Där riskerar till exempel barn med funktionsnedsättning att i stället placeras på institution. Det vill UNICEF ändra på.

Många länder i Central- och Östeuropa samt Centralasien visar nu mycket stora framsteg tack vare reformer som UNICEF stöder inom barnomsorgen. Genom att satsningar görs på att stötta familjer till barn med särskilda behov undviker man att barn placeras på institution.

12-årige Iliya från Serbien har downs syndrom och har levt större delen av sitt liv på institution. Men nu har han fått en alldeles egen mamma och pappa i sin fosterfamilj och han gör stora framsteg.

Det här tycker vi är riktigt goda nyheter. Vill du vara med och kämpa för fler framsteg för barnen? Bli Världsförälder!

Efter ett år när rekordmånga katastrofer pågått samtidigt är det viktigt att påminnas om att det också sker stora framsteg för barn i världen. Fler går i skolan, vaccineras mot sjukdomar och har tillgång till rent vatten och sjukvård. Och på bara ett år hinner vi göra massor. Den här veckan delar vi med oss av några goda nyheter från 2014. Läs och bli glad!