©-UNICEFNYHQ2009-0455Gangale-575x383.jpg

Humanitär kris hotar barn

i våldets Nigeria

Barn är offer för det ökande våldet i norra Nigeria – de förlorar sina hem, kan inte gå i skolan och riskerar sina liv. UNICEF slår nu larm om att läget har utvecklats till en humanitär kris, som hotar att spridas även till grannländerna.

Skribent |

Publicerad |

2015 01 20

Uppdaterad |

2015 01 20

Humanitär kris hotar barn i våldets Nigeria

Barn är offer för det ökande våldet i norra Nigeria. Foto: © UNICEF/Gangale

– Situationen har eskalerat under de senaste veckorna, och blivit en mycket större humanitär kris, säger Manuel Fontaine, chef för UNICEF i Väst- och Centralafrika. Vi måste göra allt som står i vår makt för att förhindra spridningseffekten till andra länder.

Nära en miljon nigerianer har flytt från sina hem till följd av våldet i de norra delarna av landet, och mer än 135 000 av dem har sökt skydd i Kamerun, Tchad och Niger. Attackerna i Baga i Nigeria nyligen har nu lett till en ny flyktingvåg, till största delen bestående av kvinnor och barn som söker sig till grannländerna.

9 000 människor har tagit sig till Tchad sedan början av januari. Mer än 100 barn har kommit helt ensamma, utan föräldrar eller någon annan vårdnadshavare. I Kamerun utgör barn 60 procent av de 25 000 nigerianer som har sökt skydd i flyktinglägret Minawao. Där råder för närvarande undernäring bland barn.

I Niger har antalet människor som söker skydd i Diffa-regionen ökat markant. Av 100 000 nigerianer på flykt utgör kvinnor och barn 70 procent.

UNICEF arbetar tillsammans med sina samarbetspartners för att barnen och deras familjer ska få insatser i form av rent vatten, näring, hälsovård, utbildning och skydd. Hjälp barn som drabbas av konflikt och katastrofer. Ge en gåva idag. Tack!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.