Gå till innehållet
Laddar…

Humanitär kris hotar barn i våldets Nigeria

Barn är offer för det ökande våldet i norra Nigeria – de förlorar sina hem, kan inte gå i skolan och riskerar sina liv. UNICEF slår nu larm om att läget har utvecklats till en humanitär kris, som hotar att spridas även till grannländerna.

Barn är offer för det ökande våldet i norra Nigeria. Foto: © UNICEF/Gangale

Barn är offer för det ökande våldet i norra Nigeria. Foto: © UNICEF/Gangale

– Situationen har eskalerat under de senaste veckorna, och blivit en mycket större humanitär kris, säger Manuel Fontaine, chef för UNICEF i Väst- och Centralafrika. Vi måste göra allt som står i vår makt för att förhindra spridningseffekten till andra länder.

Nära en miljon nigerianer har flytt från sina hem till följd av våldet i de norra delarna av landet, och mer än 135 000 av dem har sökt skydd i Kamerun, Tchad och Niger. Attackerna i Baga i Nigeria nyligen har nu lett till en ny flyktingvåg, till största delen bestående av kvinnor och barn som söker sig till grannländerna.

9 000 människor har tagit sig till Tchad sedan början av januari. Mer än 100 barn har kommit helt ensamma, utan föräldrar eller någon annan vårdnadshavare. I Kamerun utgör barn 60 procent av de 25 000 nigerianer som har sökt skydd i flyktinglägret Minawao. Där råder för närvarande undernäring bland barn.

I Niger har antalet människor som söker skydd i Diffa-regionen ökat markant. Av 100 000 nigerianer på flykt utgör kvinnor och barn 70 procent.

UNICEF arbetar tillsammans med sina samarbetspartners för att barnen och deras familjer ska få insatser i form av rent vatten, näring, hälsovård, utbildning och skydd.

  • I Nigeria har mer än 65 000 barn behandlats mot akut undernäring. 13 000 barn har fått psykosocialt stöd. Mer än tre miljoner barn har fått tillskott i form av vitamin A.
  • I Kamerun har rent vatten distribuerats, 1 300 hygienpaket har delats ut och 160 toaletter har byggts. Behandling mot undernäring ges och säkra, barnvänliga platser har upprättats där barn kan få psykosocialt stöd.
  • I Tchad trappar UNICEF upp insatserna i Lake Chad-regionen. Livräddande förnödenheter, som hygienpaket, näring, filtar, kläder, tält och vatten distribueras.
  • I Niger har över 96 000 barn vaccinerats mot mässling mellan 28 december och 3 januari. Skolornas kapacitet utökas också för att kunna ta emot flyktingbarnen.

Hjälp barn som drabbas av konflikt och katastrofer. Ge en gåva idag. Tack!