UNI177598-575x383.jpg

Skolorna öppnar igen

i eboladrabbade Guinea

Skolorna i Guinea, Liberia och Sierra Leone fortsatte hålla stängt efter sommarlovet på grund av ebolautbrottet. Men nu öppnar skolorna i Guinea igen. UNICEF hjälper till att minska risken för spridning av ebola, genom att bland annat utbilda lärare och se till att barnen kan tvätta händerna.

Skribent |

Publicerad |

2015 01 22

Uppdaterad |

2015 01 22

Skolorna öppnar igen i eboladrabbade Guinea

Barnens temperatur mäts när de anländer till skolan Coleyah Centre Primary School, i Guineas huvudstad Conakry. Om någon har över 38 grader får man inte gå in i skolan, för att undvika risk för smitta. Foto: © UNICEF/Perret

– Att skolorna tvingats hålla stängt har allvarligt påverkat en region som redan före ebolautbrottet hade en stor andel barn som inte går i skolan, säger Dr. Peter Salama, global koordinator för UNICEFs ebolainsatser. Nu när skolorna öppnar igen är det extremt viktigt att de utgör en skyddande miljö där risken för smitta minimeras. Kunskap är verktyget för att stoppa spridningen.

När skolorna fortsatte hålla stängt i Liberia, Guinea och Sierra Leone efter sommarlovet berövades fem miljoner barn på flera månaders utbildning. Men nu öppnar alltså de offentliga skolorna i Guinea igen, och i de andra två länderna arbetar UNICEF med samhällen och regeringar för att förbereda inför en eventuell skolstart.

UNICEF har tillsammans med partners och utbildningsministeriet utvecklat säkerhetsåtgärder för att undvika smittspridning. Bland annat utförs screening vid skolornas entréer och ingen får komma in som har en temperatur över 38 grader, eller som under de senaste 21 dagarna har varit i kontakt med någon som smittats av ebola, eller har symptom som skulle kunna tyda på ebola – som feber, diarré och kräkningar. Rutiner har också tagits fram för hur man ska hantera ett misstänkt fall genom att personen hänvisas till närmaste vårdcentral.

Mer än 80 000 lärare har utbildats för att säkert kunna öppna skolorna, hjälpa till att informera barn, föräldrar och andra med den kunskap som krävs för skydda sig mot ebola, och minska ytterligare spridning. UNICEF och partners har också sett till att 12 000 skolor har fått hygienpaket med utrustning som tvål och hinkar, samt möjlighet att få vatten till skolan.

Liberia och Sierra Leone

I Liberia och Sierra Leone stöttar UNICEF myndigheterna i att utveckla utbildningsprogrammen på radio för att se till att barnen inte helt missar sin utbildning. Vi har också beställt 17 000 soldrivna radioapparater som kommer delas ut till de mest utsatta hushållen, sammanlagt kommer 50 000 att levereras. Även efter att skolorna öppnar igen kommer radioprogrammen – med ämnen som matematik och samhällskunskap – att fortsätta sändas och spela en viktig roll, bland annat för att nå barn som inte går i skolan alls.

Var med oss och kämpa för barnen som drabbats av ebola, ge en gåva idag. Du kan också köpa ett skolpaket för fyra barn, eller ett vatten- och hygienpaket, i vår gåvoshop. Allt du köper skickas till de barn som behöver det mest.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.