UNI177461-575x383.jpg

UNICEF vädjar om pengar

till översvämningarna i Malawi

Det kraftiga regn som drabbat Malawi sedan början av januari har hittills tvingat mer än 121 000 människor att fly från svåra översvämningar. Mer än hälften av de drabbade är barn. UNICEF vädjar nu om mer resurser för att kunna möta de humanitära behoven i landet och hjälpa barnen och deras familjer.

Skribent |

Publicerad |

2015 01 26

Uppdaterad |

2015 01 26

UNICEF vädjar om pengar till översvämningarna i Malawi

Byn Chumbu i Nsanje-distriktet. Anita sitter med sina barnbarn utanför familjens hus som raserats i översvämningarna. Foto: © UNICEF/Chagara

Landets södra delar är hittills värst drabbade. Vissa översvämningsdrabbade områden går för närvarande inte att nå fram till och antalet människor i behov av hjälp förväntas stiga. 181 skolor används just nu som skydd för människor på flykt.

För att förebygga och bemöta sjukdomsutbrott prioriterar UNICEF att nå ut med vaccin, öka användningen av myggnät behandlade med insektsmedel, samt att snabbt kunna hjälpa barn som drabbas av malaria, lunginflammation eller diarré.

Största delen av de drabbade områdena riskerade redan före översvämningarna brist på mat, kolera och malaria. Barnen och deras familjer behöver både akuta insatser och mer långsiktigt stöd för att kunna återhämta sig. Mer än 640 000 människor i landet har osäker tillgång till mat.

Just nu prioriterar vi insatser inom skydd, rent vatten och sanitet, grundläggande hälsovård, att främja god hygien och förebygga sjukdomar, och se till att barn kan fortsätta sin utbildning. Vi ser också till att barn som drabbats får skydd och psykosocialt stöd. Tillsammans med partners ska UNICEF se till att 24 084 barn som lider av svår akut undernäring får behandling, och att 105 000 människor som drabbats får tillgång till säkert vatten.

Tidigare har vi rapporterat om hur vi trappar upp insatserna i Malawi och flyger in livräddande förnödenheter . Sammanlagt vädjar nu UNICEF till det internationella samfundet om 77 miljoner kronor för att kunna täcka behoven hos de barn och familjer som drabbats av översvämningarna.

Som alltid i katastrofer är det barnen som drabbas hårdast.   Ge en katastrofgåva idag så är du med oss och kämpar för barnen som drabbats av översvämningarna i Malawi, och av andra katastrofer och konflikter. Tack!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.