©-UNICEF_Volpi-575x383.jpg

Ukraina: Mer än 1 000 barn

i skyddsrum behöver akut hjälp

Sedan i mars 2014 har nära en miljon människor tvingats på flykt inom Ukraina. Mer än 130 000 är barn. Minst 1 000 barn har tvingats söka skydd i smutsiga skyddsrum i Donetsk. UNICEF uppmanar alla parter i konflikten att se till att barn inte utsätts för fara.

Skribent |

Publicerad |

2015 01 28

Uppdaterad |

2015 01 28

Ukraina: Mer än 1 000 barn i skyddsrum behöver akut hjälp

Anna har bott med sin bror, mamma och mormor, i sjukhusets källare i Donetsk i flera månader. De delar sitt sovutrymme med 20 andra personer. Många barn som Anna lider av psykisk stress och oro på grund av våldet de har tvingats bevittna. Flickan heter egentligen något annat. Foto: © UNICEF/Volpi

– Barnen i de drabbade områdena utsätts för enorm stress på grund av konflikten, säger Giovanna Barberis, chef för UNICEF i Ukraina. Mest utsatta är de som tvingats söka skydd i smutsiga, trånga och iskalla källare och skyddsrum, barn som lever på gatorna, och de som kommer från fattiga familjer eller har fått sina hem förstörda.

Sedan september har tusentals människor i de områden där striderna är som mest intensiva tvingats tillbringa största delen av sin tid i minst tolv skyddsrum. Människorna i skyddsrummen har liten eller ingen tillgång till vatten, sanitet eller mat. Rummen varierar i storlek, men enbart i Donetsk uppges 1 000 barn regelbundet söka skydd från beskjutning.

– Vi påminner alla parter i konflikten att se till att barn inte utsätts för fara, och uppmanar det internationella samfundet att agera nu för att se till att tusentals utsatta barn får hjälp, säger Giovanna Barberis.

UNICEF har delat ut paket med hygienprodukter till mer än 1 100 barn och vuxna som just nu bor i skyddsrum och källare. Vi kommer också snarast att börja dela ut vinterkläder till minst 10 000 utsatta barn i de konfliktdrabbade områdena. Men mer pengar behövs för att akut kunna möta behoven hos de drabbade barnen och familjerna i Ukraina. Totalt har 1,5 miljoner människor tvingats på flykt i de konfliktdrabbade områdena.

Var med oss och kämpa för barn som drabbas av konflikter och katastrofer. Ge en gåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.