Gå till innehållet
Laddar…

Sydsudan riskerar näringskris om inte våldet tar slut

I måndags nåddes en överenskommelse om eldupphör i Sydsudan. UNICEF uppmanar nu stridande grupper att snarast följa detta om inte landet ska riskera en näringskris i de konfliktdrabbade områdena.

Konflikten i Sydsudan skapar en allt större brist på mat. Striderna försvårar också hjälparbetet vilket drabbar de allra mest utsatta mycket hårt. Matbristen orsakar också större flyktingströmmar i de drabbade områdena.

– UNICEF måste få tillträde till de avlägsna områden som just nu är onåbara på grund av våldet. Det är här krisen just nu tar form. Båda parter i överenskommelsen om eldupphör måste komma fram till en långsiktig lösning, annars väntar en växande hungerkatastrof när torrperioden är över, säger Jonathan Veitch, chef för UNICEF i Sydsudan. Vi är ständigt beredda och om våldet ökar kommer vi att förlora transportvägar och få ännu svårare att nå fram till utsatta. Det vore katastrofalt för allvarligt undernärda barn och kan snabbt öka dödligheten.

För små barn blir undernäring snabbt livshotande

Minst 229 000 barn uppskattas lida av svår akut undernäring i Sydsudan. Antalet har dubblerats sedan konflikten startade för drygt ett år sedan. Nyanwot Lam, två år, är ett av de barn i Sydsudan som drabbats av akut undernäring. Hennes mamma lyckades ta henne till ett sjukhus som stöds av UNICEF i huvudstaden Juba. Här får Nyanwot högenergimjölk varannan timme för att bota undernäringen, och en chans att bli frisk igen.

Nyanwot Lam, 2 år, sitter bredvid sin mamma Nyabol Hion vid sjukhuset i Juba där Nyanwot vårdas för akut undernäring. Foto: © UNICEF/Nesbitt

Nyanwot Lam, 2 år, sitter bredvid sin mamma Nyabol Hion vid sjukhuset i Juba där Nyanwot vårdas för akut undernäring. Foto: © UNICEF/Nesbitt

Tillsammans med WFP (FN:s livsmedelsprogram) fortsätter vi samarbetet för att hjälpa undernärda barn. Vi flyger in team av experter till avlägsna områden som helt skurits av från humanitär hjälp. Bland annat undersöker experterna barn för undernäring och ser till att de får vård. Teamen ser också till att ensamma barn registreras för familjeåterförening, ger barn grundläggande hälsovård och utbildning, samt tillhandahåller utrustning och produkter för att rena vatten. Hittills har cirka 600 000 människor, varav mer än 142 000 barn under fem år, fått hjälp under 37 gemensamma insatser.

Under 2014 såg vi tillsammans med partners till att omkring 100 000 svårt undernärda barn i Sydsudan fick vård. 2015 siktar vi på att nå 137 000 svårt undernärda barn under fem år.

Läget för undernärda barn är akut. Mer pengar behövs nu för att UNICEF ska kunna utöka arbetet med att motverka undernäring och rädda barns liv. Du kan hjälpa till. Ge en gåva idag. Eller köp högenergimjölk eller näringsrik nötkräm i vår gåvoshop. Tre påsar nötkräm om dagen kan vara allt som behövs för att rädda ett undernärt barns liv. Tack.