UNI177599-575x383.jpg

Skolorna i Liberia

öppnar igen

På måndag är det äntligen dags för barn i Liberia att gå tillbaka till skolan igen. På grund av ebola har skolorna hållit stängt sedan sju månader tillbaka. UNICEF arbetar för att se till att det är säkert för barnen i skolan, så att de inte riskerar att smittas av sjukdomen.

Skribent |

Publicerad |

2015 02 13

Uppdaterad |

2015 02 13

Skolorna i Liberia öppnar igen

En pojke får sin temperatur mätt när han återvänder till skolan i Guineas huvudstad Conakry. Nu är det även dags för skolorna i Liberia att öppna. Foto: © UNICEF/Perret

Säkerhetsinsatserna har fungerat bra i Guinea där mer än 1,3 miljoner barn nu är tillbaka i skolbänken igen, sedan skolorna öppnade igen i januari . Säkerhetsåtgärderna innebär bland annat att man mäter barnens temperatur för att utesluta feber innan de får gå in i skolan, och att barnen tvättar sina händer innan de går in i klassrummen.

– Vi väntar oss inte att alla skolor ska öppna på en gång, säger Manuel Fontaine, regionchef för UNICEF i Väst- och Centralafrika. Troligen kommer det att dröja upp till en månad innan majoriteten av eleverna är tillbaka i skolan. Under den tiden är det viktigt att se till att förhållandena är så säkra som möjligt. Liberia har lärt sig mycket av Guinea, och Sierra Leone kommer sedan att bygga vidare på Liberias erfarenheter. Vi kommer fortsätta att förbättra och säkra våra insatser för att se till att barnen är trygga.

UNICEF har samarbetat tätt ihop med Liberias myndigheter för att utveckla säkra tillvägagångssätt. Lärarna har fått utbildning i hur de ska agera och tvål och andra hygienprodukter har levererats till skolorna. En stor informationskampanj för att förebygga ebola har också genomförts över hela landet.

I Guinea har nästan alla skolor i landet, mer än 12 000 skolor, öppnat igen. Närvaron är på cirka 85 procent av nivån före ebolautbrottet.

På grund av ebola tvingades skolorna i Liberia, Guinea och Sierra Leone att fortsätta hålla stängt efter sommaruppehållet, något som drabbade fem miljoner barn. Men nu är man alltså på rätt väg i Guinea och Liberia, och Sierra Leone planerar att öppna sina skolor mot slutet av mars.

Var med oss och kämpa för barnen som drabbats av ebola, ge en gåva idag. Du kan också köpa ett skolpaket för fyra barn, eller ett vatten- och hygienpaket, i vår gåvoshop. Allt du köper skickas till de barn som behöver det mest.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.