Gå till innehållet

UNICEF fördömer kidnappningen av 89 skolbarn i Sydsudan

Under helgen rapporterades att 89 skolbarn kidnappats av en väpnad styrka nära Malakal i norra Sydsudan. Några av barnen uppges vara så unga som 13 år. UNICEF fördömer händelsen och vädjar om att barnen ska släppas fria.

I januari rapporterade vi om den goda nyheten att UNICEF bidragit till att 3 000 barnsoldater kommer släppas fria från en väpnad styrka i Sydsudan. Kidnappningen är ett allvarligt steg tillbaka för barns rättigheter i landet.

Skolbarnen kidnappades medan de skrev prov i skolan, rapporterar ett utbildningsteam från UNICEF. Händelsen inträffade i samhället Wau Shilluk i Upper Nile State i norra Sydsudan, där tusentals människor tvingats på flykt på grund av striderna i landet.

Enligt vittnesuppgifter omringade beväpnade soldater samhället och sökte igenom hus efter hus. Alla pojkar över tolv år tvingades med våld att följa med soldaterna. Jonathan Veitch, chef för UNICEF i Sydsudan, vädjade till gruppen att omedelbart släppa barnen fria:

– Att väpnade styrkor rekryterar och utnyttjar barn förstör familjer och hela samhällen. Barnen utsätts för ofattbart våld, de förlorar sina familjer och sin chans att gå i skolan.

UNICEF påminner alla parter inblandade i konflikten att det är ett allvarligt brott mot internationell lag att rekrytera barn till väpnade styrkor.

Var med oss och kämpa för barn som drabbas av konflikter och katastrofer. Ge en gåva till vår katastroffond idag.