Gå till innehållet
Laddar…

400 000 barn får gå tillbaka till skolan i Sydsudan

Konflikten i Sydsudan har för många barn inneburit att de tvingats sluta i skolan. Men under det kommande året kommer 400 000 barn att kunna börja skolan igen, tack vare en kampanj som stöds av UNICEF.

Foto: © UNICEF/Holt

Foto: © UNICEF/Holt

Kampanjen som går ut på att få barn tillbaka i skolan lanserades av utbildningsministeriet tillsammans med presidenten och med stöd av UNICEF. Målet är att nå barn som står utanför skolan över hela landet, också i de områden som drabbats av konflikten.

Många barn befinner sig i flyktingläger eller i värdsamhällen som drabbats hårt av striderna, och där ingen utbildning finns att tillgå. UNICEF kommer tillsammans med partners att ge omfattande stöd till utbildning för barn mellan 3-18 år. Bland annat kommer små barn att få gå i förskola, de lite större barnen ska få grundläggande utbildning och de äldre barnen kommer att få möjlighet att läsa in vad de missat. Vi kommer också se till att psykosocialt stöd finns tillgängligt för barnen i skolan.

– Omkring 70 procent av de cirka 1 200 skolor som ligger i konfliktdrabbade områden har stängt, säger Jonathan Veitch, chef för UNICEF i Sydsudan. En bra utbildning är den viktigaste komponenten för att ett land ska kunna utvecklas ekonomiskt, socialt och kulturellt. Det är också en mänsklig rättighet.

Tillsammans med 20 lokala och internationella partners har UNICEF som mål att 200 000 barn i konfliktområden ska få gå i skola. Ytterligare 200 000 barn ska få möjlighet till utbildning i 1 000 skolor i andra delar av landet. 4 000 lärare kommer att få utbildning, liksom 1 500 personer inom hem- och skolaföreningar.

– Vi har satsat väldigt mycket på detta, säger Jonathan Veitch. Genom det här initiativet kommer vi att investera drygt 800 kronor i varje enskilt barns utbildning. Det är en liten kostnad jämfört med det hopp och de möjligheter som det ger barnen.

Att lära sig läsa och skriva öppnar dörren till ett självständigt liv med god hälsa, inkomst och möjlighet att påverka. Utbildning är helt enkelt en väg ut ur fattigdom. Genom att köpa ett skolpaket för fyra barn i vår gåvoshop kan du ge fler barn möjlighet att gå i skolan och utvecklas. Tack för ditt stöd!