Default hero image

Många utmaningar kvarstår i

kampen mot ebola

Idag möts FN, EU, UNICEF och många andra organisationer i Bryssel för att diskutera ebola. Även om stora framsteg har gjorts i kampen mot sjukdomen är krisen ännu inte över.

Skribent |

Publicerad |

2015 03 03

Uppdaterad |

2015 03 03

Många utmaningar kvarstår i kampen mot ebola

Många utmaningar återstår ännu i arbetet mot ebola. Stora framsteg har gjorts, men sjukdomen har fortfarande en enorm påverkan på Guinea, Sierra Leone och Liberia.

– Vi står inför en kritisk vändpunkt. Det finns glädjande tecken på att det värsta är över, tack vare våra gemensamma insatser. Men ingen har råd att slappna av ännu, den sista biten kan mycket väl vara den svåraste. Vi måste agera resolut och stå enade för att kunna stoppa utbrottet och stötta återhämtningen, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

Framstegen visar på de fantastiska insatser som gjorts av människor och regeringar i de drabbade länderna, liksom det stöd som kommit från det internationella samfundet. Men sjukdomen kan fortfarande när som helst blossa upp igen om vi inte står beredda.

Mycket hårt arbete återstår. Varje person som smittas måste identifieras och få behandling omedelbart. Alla som kommit i kontakt med personen måste kartläggas och följas upp. Alla samhällen måste vara fullt engagerade i arbetet mot ebola.

Förutom UNICEF deltar också Världsbanken, WFP, WHO, OCHA och UNFPA med flera organisationer vid dagens möte, liksom presidenterna i Liberia, Sierra Leone och Guinea. Konferensen är en möjlighet för alla inblandade parter att bedöma läget och identifiera den bästa vägen framåt.

Mer än 23 500 människor har smittats av ebolaviruset och mer än 9 500 personer har dött. De drabbade länderna och det internationella samfundet planerar nu för fasen som följer efter krisen. Stort fokus kommer att läggas på grundläggande samhällstjänster inom hälsa, sanitet, näring, utbildning och sysselsättning, liksom ekonomisk tillväxt.

Mer resurser behövs för att kunna upprätthålla kampen mot sjukdomen och de drabbade länderna behöver stöd för att hantera situationen och återhämta sig efteråt. Ge en gåva till vårt arbete mot ebola så är du med oss och kämpar för barnen och de familjer som drabbats av sjukdomen. Tack.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.