©-UNICEFNYHQ2015-0203Rich-575x384.jpg

Kidnappade barn i

Sydsudan saknas fortfarande

För drygt en vecka sedan rapporterade vi att 89 barn kidnappats av en väpnad grupp i norra Sydsudan. Trots stora ansträngningar att hitta barnen och få dem frisläppta har de ännu inte hittats, och antalet barn misstänks nu vara ännu fler. UNICEF kämpar för att säkra att barnen släpps fria.

Skribent |

Publicerad |

2015 03 04

Uppdaterad |

2015 03 04

Kidnappade barn i Sydsudan saknas fortfarande

Foto: © UNICEF/Rich

Barnen som kidnappades befann sig i en by nära Malakal i norra Sydsudan, och tros ha kidnappats för att utnyttjas som barnsoldater. UNICEF misstänker nu att det verkliga antalet barn som kidnappades kan vara ännu fler än 89, troligen mer än hundra. Vid samma tillfälle tvingades också vuxna män med våld att följa med soldaterna.

En stor insats påbörjades genast för att samla så mycket information som möjligt om händelsen och för att försöka hitta barnen. UNICEF har i samarbete med andra FN-partners identifierat den väpnade gruppen som tog barnen och en formell FN-rapport om grovt brott mot barns rättigheter förbereds. Att samla in bevis har varit svårt på grund av den starka närvaron av milis i området.

Rapporter visar dock att barnen inte verkar vara tillsammans i en grupp. Några av barnen ska ha tillåtits återvända till sin by för att äta med sina föräldrar, och några ska ha få gått till skolan. Men sedan hämtades de igen under natten. Vittnen har också uppgett att många barn ska ha setts i ett träningsläger nära Wau Shilluk där barnen kidnappades. I Melut ska barn så unga som tolv år ha setts bära vapen, men inte uniform.

Vittnesrapporterna målar upp en bild som visar att barnen kan ha skickats för att strida vid Kaka, ungefär 45 minuter norr om Melut om man reser med båt:

– Vi oroar oss för att de tas direkt från klassrummet till frontlinjen, säger Jonathan Veitch, chef för UNICEF i Sydsudan.

UNICEF vädjar till den väpnade gruppens ledare Johnson Oloni att omedelbart låta barnen återvända till skolan och till sina familjer. Vi uppmanar också Sydsudans regering att använda sitt inflytande för att säkra att barnen friges.

Var med oss och kämpa för barn som drabbas av konflikter och katastrofer.   Ge en gåva till vår katastroffond idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.