Gå till innehållet
Laddar…

En hyllning på internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen och vi passar på att lyfta några av alla de fantastiska flickor och kvinnor som finns världen över. UNICEF kämpar varje dag för att stötta alla dessa flickor och kvinnor för att de ska få sina rättigheter tillgodosedda.

Idag går mina tankar till alla de fantastiska flickor och kvinnor runt om i världen som jag mött under de senaste åren. Kvinnor som utsatts för systematisk diskriminering sedan födseln. Kvinnor som dagligen tvingas hantera traditionella och patriarkala värderingar som vill begränsa deras frihet och självbestämmande. Men som ändå oförtröttligt kämpar vidare för att skapa ett så bra liv som möjligt för sig själva och sina barn. Vid varje möte blir jag arg, frustrerad, hoppfull och otroligt imponerad på samma gång. Jag funderar på om jag själv hade orkat på samma sätt.

12-åriga Parvati tillhör daliterna (kastlösa) i Nepal. Hon får informell utbildning genom ett UNICEF-program. Parvatis mamma upplät mark och byggde huset i byn där undervisningen kunde hållas och gör allt för att hennes dotter ska lära sig läsa, skriva och räkna, något hon själv aldrig fick chansen till.

Dado träffade jag på ett näringscenter i Basse i östra Gambia. Dados syster dog när hon skulle föda sitt tredje barn. Nu har Dado sju i stället för fyra små barn att försörja och uppfostra, samtidigt som hon driver ett litet jordbruk.

18-åriga Asha i Nepal kämpar på i skolan samtidigt som hon arbetar heltid som hemhjälp i en familj långt från hennes hemstad. Hon är fast besluten att utbilda sig till lärare och inte gifta sig förrän hon är klar med sin utbildning och har hittat en man som låter henne yrkesarbeta.

Jag tänker också på kvinnorna som arbetar som volontärsjukvårdare i den lilla byn Phiddim i bergen i Nepal. De gör hembesök hos gravida kvinnor och följer med dem till vårdcentralen för graviditetskontroller, förlossning och sedan BVC-besök. Och på 63-åriga Rosita i Chibuto i Mocambique, som kämpar för att försörja sina sex barnbarn sedan hennes dotter dog, så att alla pojkarna kan fortsätta att gå i skolan.

UNICEF kämpar varje dag för att stötta alla dessa flickor och kvinnor för att de ska få sina rättigheter tillgodosedda. De ska ha tillgång till en klinik där de kan föda barn på ett säkert sätt, de ska slippa giftas bort som barn, de ska kunna få en bra utbildning och möjlighet att försörja sig. De ska ha tillgång till vård om de eller deras barn blir sjuka, själva kunna bestämma när och hur många barn de vill ha och inte utsättas för våld.

Vi har en lång väg att gå, men med den enorma kraft och ihärdighet som finns hos världens kvinnor kommer vi framåt.

Bli Världsförälder

Som Världsförälder är du med och kämpar för utsatta barn över hela världen, varje dag, året om.

Läs mer och anmäl dig här