Gå till innehållet
Laddar…

Vanuatu: Minst 132 000 drabbade av cyklonen Pam

Den tropiska cyklonen Pam har slagit hårt mot ögruppen Vanuatu i Stilla havet, och lämnat minst 132 000 människor i akut behov av humanitär hjälp. Minst 54 000 av de drabbade är barn. UNICEF finns på plats och kämpar för att hjälpa barnen och deras familjer.

Foto: © UNICEF Pacific.

Foto: © UNICEF Pacific.

Cyklonen drog in över land med vindar av en hastighet på omkring 265 km i timmen. Det är troligen den värsta storm området någonsin har upplevt. Mer än 80 procent av befolkningen är beroende av jordbruk som nu förstörs i stormen, vilket innebär att barn löper stor risk att drabbas av undernäring. Som alltid är barnen mest utsatta i en katastrof som denna.

Vad gör UNICEF?

Redan före stormen var UNICEF på plats och förberedde för att se till att livräddande produkter som till exempel vattenreningstabletter fanns tillgängliga. Vi ser nu över behoven och planerar för fortsatta insatser:

  • Vanuatu kommer att behöva mycket hjälp när det gäller vatten, sanitet och hygien. UNICEF kommer bland annat att leverera vattenbehållare, vattenreningstabletter, tvål och temporära lösningar för sanitet.
  • Vi kommer också hjälpa till att bygga upp skadade vårdcentraler och se till att de har mediciner, vaccin och näringstillskott.
  • Skolor används som evakueringscenter och det kommer bli nödvändigt att stötta barnen och se till att kan fortsätta sin skolgång. Vi kommer att leverera bland annat school-in-a-box som innehåller allt som behövs för att snabbt sätta upp en skola för 40 barn. Barnen kommer också behöva skydd och barnvänliga trygga platser.

De närmaste 48 timmarna är kritiska. Med begränsad tillgång till rent vatten riskerar barnen att smittas av vattenburna sjukdomar. I katastrofer som denna riskerar sjukdomar att spridas snabbt vilket hotar många barn till livet. UNICEF behöver mer resurser för att snabbt kunna hjälpa barnen som drabbats av katastrofen.

Var med oss och kämpa för barnen. Ge en katastrofgåva idag så hjälper du oss se till att barnen som drabbats av cyklonen får tillgång till rent vatten och sjukvård, utbildning, näring och skydd. Tack för din hjälp.