DSC_8857-575x384.jpg

Vanuatu: Minst 132 000

drabbade av cyklonen Pam

Den tropiska cyklonen Pam har slagit hårt mot ögruppen Vanuatu i Stilla havet, och lämnat minst 132 000 människor i akut behov av humanitär hjälp. Minst 54 000 av de drabbade är barn. UNICEF finns på plats och kämpar för att hjälpa barnen och deras familjer.

Skribent |

Publicerad |

2015 03 14

Uppdaterad |

2015 03 14

Vanuatu: Minst 132 000 drabbade av cyklonen Pam

Foto: © UNICEF Pacific.

Cyklonen drog in över land med vindar av en hastighet på omkring 265 km i timmen. Det är troligen den värsta storm området någonsin har upplevt. Mer än 80 procent av befolkningen är beroende av jordbruk som nu förstörs i stormen, vilket innebär att barn löper stor risk att drabbas av undernäring. Som alltid är barnen mest utsatta i en katastrof som denna.

Vad gör UNICEF?

Redan före stormen var UNICEF på plats och förberedde för att se till att livräddande produkter som till exempel vattenreningstabletter fanns tillgängliga. Vi ser nu över behoven och planerar för fortsatta insatser: De närmaste 48 timmarna är kritiska. Med begränsad tillgång till rent vatten riskerar barnen att smittas av vattenburna sjukdomar. I katastrofer som denna riskerar sjukdomar att spridas snabbt vilket hotar många barn till livet. UNICEF behöver mer resurser för att snabbt kunna hjälpa barnen som drabbats av katastrofen.

Var med oss och kämpa för barnen. Ge en katastrofgåva idag så hjälper du oss se till att barnen som drabbats av cyklonen får tillgång till rent vatten och sjukvård, utbildning, näring och skydd. Tack för din hjälp.

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.