©-UNICEFNYHQ2015-0429UNICEF-Pacific-575x384.jpg

Den kraftiga cyklonen Pam har slagit mycket hårt mot ögruppen Vanuatu i Stilla havet. Minst halva befolkningen har drabbats och 90 procent av husen i huvudstaden har förstörts. UNICEF är på plats och bedömer att 60 000 barn nu är i akut behov av hjälp.

Skribent |

Publicerad |

2015 03 16

Uppdaterad |

2015 03 16

60 000 barn i akut behov av hjälp efter cyklonen i Vanuatu

Foto: © UNICEF Pacific.

– Det kändes som att världen skulle gå under, säger Alice Clements som arbetar för UNICEF i Vanuatu och befann sig i huvudstaden Port Vila när stormen slog till. Vindarna var oerhört starka, de slet av hustak och förstörde hem, sjukhus och skolor. Hela samhällen har slagits i ruiner.

På många platser har man helt förlorat tillgången till rent vatten och sanitet. Bland annat i evakueringscenter vilket leder till hög risk för vattenburna sjukdomar. UNICEF stöttar regeringen och levererar vattenbehållare, vattenreningstabletter, tvål samt tillfälliga toaletter och latriner.

Vi undersöker också hur infrastruktur, skolor och vårdcentraler har drabbats. Förskolor och skolor har skadats svårt av cyklonen eller används som evakueringscenter, och inga barn kan nu gå i skolan. UNICEF finns på plats i evakueringscentren och ger stöd till barnen och deras familjer, bland annat med vård och utbildning. Vi levererar till exempel school-in-a-box och sätter upp barnvänliga trygga platser.

UNICEF samordnar även en vaccinationskampanj mot mässling tillsammans med WHO och hälsoministeriet. Täckningen för vaccin mot mässling var låg redan före cyklonen och landet hade ett utbrott av sjukdomen tidigare i mars. Våra team arbetar för att se till att vaccinen kan hållas kalla, sätter upp tillfälliga kliniker och fyller på lagren för att skydda barnen mot sjukdomen. Vi levererar också mediciner och sjukvårdsutrustning då tidiga uppskattningar av läget tyder på att många människor har skadats.

Lagerbild_leverans-575x431.jpg
Foto: © UNICEF Pacific.

Foto: © UNICEF Pacific.

Följande packas nu på UNICEFs lager på Fiji och skickas till Vanuatu imorgon: Vanuatu består av 83 öar och kommunikationen mellan öarna slogs ut av stormen. Husen runtom på öarna är vanligtvis byggda av material som halm och korrugerad plåt vilket är mycket oroväckande med tanke på att 90 procent av husen i huvudstaden Port Vila har förstörts. Det är ännu inte möjligt att helt överblicka katastrofens omfattning.

UNICEF ger även stöd till de närliggande staterna Tuvalu, Kiribati och Salomonöarna som också har drabbats av stormen.

Var med oss och kämpa för barnen.   Ge en katastrofgåva idag   så hjälper du oss se till att barnen som drabbats av cyklonen får tillgång till rent vatten och sjukvård, utbildning, näring och skydd. Tack för din hjälp.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.