IMG_3182-575x370.jpg

Igår lanserades årets Operation Dagsverke genom att hockeyspelare från Brynäs IF drack toalettvatten tillsammans med elever på Sörbyskolan i Gävle. NHL-proffsen Nicklas Bäckström och Jakob Silfverberg var också med genom filmade hälsningar och peppade Sveriges skolelever att engagera sig.

Skribent |

Publicerad |

2015 03 18

Uppdaterad |

2015 03 18

Brynässpelare drack toalettvatten för Tanzanias skolor

Hockeyspelarna Sara Grahn, Sebastian Enterfeldt och Jörgen Sundqvist från Brynäs IF drack toalettvatten tillsammans med Narges Alwahib och Patricia Jansson från Sörbyskolans elevråd.

– Genom att prata om toalettvatten vill vi visa på kontrasten mellan situationen i Sverige och den i Tanzania. Här är vattnet som rinner ned i våra toaletter så rent att det går att dricka, medan många skolelever i Tanzania varken har rent vatten eller toaletter och därmed riskerar att drabbas av olika sjukdomar, säger Christina Heilborn, programchef för UNICEF Sverige.

Genom Operation Dagsverke får eleverna möjlighet att diskutera mänskliga rättigheter och utveckla sitt entreprenörskap. Intäkterna från Operation Dagsverke 2015 går till UNICEFs utbildningsprogram i Tanzania. Programmet syftar till att förbättra tillgången till vatten och toaletter i landets skolor.

IMG_3201-575x383.jpg
Jörgen Sundqvist fyller en flaska med toalettvatten.

Jörgen Sundqvist fyller en flaska med toalettvatten.

Frågor kring rent vatten och toaletter stod i fokus när årets kampanj invigdes på Sörbyskolan i Gävle, i samarbete med Brynäs IF. Inför invigningen hade skolan ordnat med en speciell tappkran från det rör som leder vatten till toaletten. Vattnet från röret tappades på flaskor och både hockeyspelare och elever från skolans elevråd vågade sig på att prova toalettvattnet.

Samarbetet mellan UNICEF Sverige och Brynäs IF  kallas En bra start och är en viktig grund för det gemensamma engagemanget kring Operation Dagsverke.

https://youtu.be/pOHODtdTHcw

Genom Operation Dagsverke 2015 kan din skola göra så att fler av Tanzanias skolor får rent vatten. På så sätt kan eleverna hålla sig friska och fortsätta att gå i skolan. Anmäl din skola idag!

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.