Gå till innehållet
Laddar…

”När jag vaknade hade min trädgård blåst bort”

Mer än 80 procent av skolorna i Vanuatu skadades i cyklonen. Nu har skolorna officiellt öppnat igen och UNICEF arbetar för att alla barn ska kunna gå tillbaka till skolan. Från en skola i Port Vila berättar några barn om sina upplevelser när stormen kom.

Daniela, 7 år: ”Under stormen blåste alla löv av träden, och vårt tak började lossna. Min lillasyster var ännu räddare än jag så jag gav henne mjölk och sjöng Blinka lilla stjärna för henne.” Foto: © UNICEF/Sevenier

Rodger, 10 år, lider av benskörhet. Han kan inte gå då hans ben läkt ihop fel efter att ha brutits flera gånger: ”Jag var mycket rädd under stormen. Mitt tak är borta. Pappa bar mig till bilen och körde till min farbror som har ett tak. Jag är glad att skolan har börjat igen.” Foto: © UNICEF/Sevenier

Pierre, 6 år, har en funktionsnedsättning. Tio dagar efter cyklonen är han hemlös och bor i ett tillfälligt center med sin familj: ”Mitt hus rasade. Nu bor vi på en plats med många andra och vi har inte så mycket mat. Men igår fångade min syster två fiskar som vi åt upp.” Foto: © UNICEF/Sevenier

Tresan, 4 år: ”Mitt hus fylldes med vatten, och jag hörde ett högt ljud. Min pappa spikade fast fönstren. Det var mörkt och allt luktade så illa efter stormen.” Foto: © UNICEF/Sevenier

Mawana, 5 år: ”Jag var vaken när stormen kom. Det läckte in överallt, på mitt huvud! Jag somnade och när jag vaknade hade min trädgård blåst bort.” Foto: © UNICEF/Sevenier

– Tack vare förberedelserna inför katastrofen blev inte antalet döda så högt, säger Karen Allen, chef för UNICEF Pacific. Men barn är fortfarande i fara, särskilt de som bor på öar som är svåra att nå. Att barnen får tillgång till rent vatten är extremt viktigt.

UNICEF kämpar för att se till att barnen och deras familjer i Vanuatu – liksom i Tuvalu, Salomonöarna och Kiribati – får tillgång till rent vatten, bra sanitet och hygien samt sjukvård och vaccinationer. Vi arbetar också för att se till att 50 000 barn som ännu inte kunna börja skolan igen ska kunna gå tillbaka så snart som möjligt.

Vi behandlar mot diarré, ser till att nyfödda får vård och tillhandahåller näringstillskott, samt ser till att barn skyddas mot våld och utnyttjande. Men mer resurser behövs. Än så länge har bara 15 procent av de pengar som UNICEF behöver för att kunna genomföra insatserna kommit in. Sammanlagt är nu omkring 82 000 barn i Vanuatu i behov av humanitär hjälp.

Var med oss och kämpa för barnen. Ge en katastrofgåva idag så hjälper du oss se till att barnen som drabbats av cyklonen får tillgång till rent vatten och sjukvård, utbildning, näring och skydd. Tack för din hjälp.

Hjälp barn i katastrofer

Just nu pågår många katastrofer runt om i världen. UNICEF finns på plats och kämpar för barnen som drabbas av naturkatastrofer, hunger och konflikt. Men mer hjälp behövs.

Ge en gåva nu