660x400_carousel-yemen-youth-575x348.jpg

Ökande våld drabbar barnen

i Jemen hårt

I många delar av Jemen eskalerar nu konflikten och barn dödas, skadas och riskerar svåra sjukdomar. Trots de svåra förhållandena kämpar UNICEF för att se till att barnen och deras familjer bland annat får vatten och vård.

Skribent |

Publicerad |

2015 04 07

Uppdaterad |

2015 04 07

Ökande våld drabbar barnen i Jemen hårt

Foto: © UNICEF

Sedan strider bröt ut den 26 mars har 74 barn bekräftats döda och 44 har skadats svårt. Men UNICEF tror att de verkliga siffrorna är mycket högre.

– Barnen betalar ett oerhört högt pris för den här konflikten, säger Julien Harneis, chef för UNICEF i Jemen. De dödas, skadas och tvingas fly från sina hem. Deras hälsa hotas och de förlorar sin chans till utbildning. Barnen förtjänar respekt och att skyddas av alla parter i konflikten, i enlighet med internationell humanitär rätt.

Runt om i landet har mer än 100 000 människor flytt från sina hem. Sjukhusen är under högt tryck med många svårt skadade och brist på utrustning. Vissa sjukhus och vårdcentraler har attackerats, och minst tre hälsoarbetare och en ambulanschaufför har dödats.

Vad gör UNICEF?

Där säkerhetsläget tillåter arbetar UNICEF för att se till att barn och familjer får tillgång till rent vatten och livsviktig vård. Vi tillhandahåller bränsle till pumparna för rinnande vatten i tre städer i södra delen av landet, bland annat i Aden där vattensystemet upprepade gånger skadats i striderna. Brist på rent vatten ökar risken för sjukdomsutbrott.

UNICEF levererar också bränsle till generatorer som håller vacciner kalla. Vi kommer också se till att små barn får näringstillskott och vätskeersättning – en enkel men mycket effektiv behandling av diarrésjukdomar.

Meddelanden går ut i nationell media för att varna barn och familjer om farorna med att gå nära ammunition som inte har exploderat, och för att hjälpa barn med den stress som uppstår under en konflikt.

Konflikten förvärrar den redan svåra situationen för barn i en av regionens fattigaste länder, där många redan sedan tidigare lider av svår akut undernäring.

I konflikter och katastrofer är det alltid barnen som drabbas hårdast. Ge en katastrofgåva idag så är du med oss och kämpar för barnen i Jemen och i andra katastrofer. Eller köp livräddande förnödenheter i vår gåvoshop. Allt du köper skickas till barn som verkligen behöver det. Tack för din hjälp.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.