Gå till innehållet
Laddar…

Rent vatten räddar liv i flyktinglägret

Att se till att barn som drabbats av en katastrof eller konflikt får rent vatten är en av UNICEFs viktigaste uppgifter. Bland annat ser vi till att barn som Amina, två år, kan dricka rent vatten i flyktinglägret där hon bor.

Amina, 2 år, tvättar händerna med vatten som hennes mamma häller från en kanna. Amina och hennes mamma bor i flyktinglägret Domiz för syriska flyktingar i Dohuk, Kurdistan. Foto:  © UNICEF/Abdulmunem

Amina, 2 år, tvättar händerna med vatten som hennes mamma häller från en kanna. Amina bor i flyktinglägret Domiz för syriska flyktingar i Dohuk, i norra Irak. Foto: © UNICEF/Abdulmunem

UNICEF är den organisation som ansvarar för att samordna arbetet med vatten i katastrofer och konflikter runt om i världen. När en katastrof inträffar flyr många familjer till flyktingläger, medan andra flyr till andra städer och byar eller till grannländerna. På många av dessa ställen etableras informella flyktingläger. En av våra viktigaste uppgifter är att se till att barnen och deras familjer har säkert dricksvatten och bra sanitet. Och det måste gå fort.

Hur arbetar UNICEF?

I flyktingläger arbetar UNICEF nära andra organisationer och FN-organ. Det viktigaste när det gäller vatten och sanitet i flyktingläger är att fysiskt skilja på de ställen där människorna hämtar dricksvatten, går på toaletten, tvättar sig och lagar mat. Ju mer vi skiljer på dessa, desto bättre lyckas vi minska spridningen av vattenburna sjukdomar som är särskilt farliga för små barn.

Vad gör vi för att öka tillgången till vatten och sanitet?

Vi hittar alltid ett sätt att nå fram till barn och deras familjer med rent vatten i katastrofer.

  • I ett första skede delar vi ut vattenreningstabletter som snabbt kan rena vatten. En tablett renar fem liter vatten på bara en halvtimme.
  • Sedan bygger vi stora vattenbehållare med ledningar där rent vatten leds till kranar och tvättställ. Ofta sätts också system upp för att samla in regnvatten som kan renas till dricksvatten.
  • Vi bygger också avloppsledningar och borrar brunnar med handpumpar. Viktigt för att hålla god sanitet och hygien i ett flyktingläger är att installera mobila latriner och duschar till alla barn och familjer som bor i lägret.

Ett av de länder där vi kämpar för barn på flykt är i Irak där ungefär 400 000 människor var bosatta i cirka 16 flyktingläger under 2014. UNICEF har i samarbete med de irakiska myndigheterna sett till att cirka två miljoner människor på flykt har fått tillgång till rent vatten. Nästan 100 000 internflyktingar fick 2014 tillgång till latriner och 630 000 internflyktingar fick hygienartiklar.

Det är lätt att ta rent vatten för givet. Men för många barn är det långt ifrån en självklarhet. Vill du hjälpa oss se till att fler barn över hela världen får rent vatten? För bara 100 kronor kan du rena 10 000 liter vatten. Rena vatten idag.