Adelaide-©-UNICEF-PACIFIC2015McGarry-575x433.jpg

”Jag försökte vara modig, men

jag grät hela natten”

När cyklonen Pam drog in över Vanuatu förlorade många barn och deras familjer helt tillgången till rent vatten, något som leder till hög risk för vattenburna sjukdomar. Adelaide, 11 år, och nyfödde Jeremiah är två av dem som nu har fått rent vatten tack vare UNICEF.

Skribent |

Publicerad |

2015 04 17

Uppdaterad |

2015 04 17

”Jag försökte vara modig, men jag grät hela natten”

Adelaide, 11 år, sitter med sin lillasyster i famnen. Foto: © UNICEF/McGarry

– Jag försökte vara modig, men jag grät hela natten. Jag var så trött, men mamma väckte oss. Hon ville inte att vi skulle sova om huset rasade. Vattnet forsade in i huset och många saker gick sönder, berättar Adelaide, 11 år, om stormen.

I samhället Teoumaville där hon bor skadades vattensystemet i cyklonen och tusentals människor blev utan vatten. UNICEF installerade en generator och nu fungerar systemet igen. Adelaide och hennes familj behöver inte längre hämta vatten i en flod, utan har nu rent rinnande vatten i sitt hus.

vanuatu_15.04-575x384.jpg
Liza med lille Jeremiah i famnen, som nu har fått rent vatten igen. © UNICEF/McGarry

Liza med lille Jeremiah i famnen, som nu har fått rent vatten igen. © UNICEF/McGarry

Liza fick värkar samtidigt som cyklonen Pam drog in över Vanuatu, en månad före beräknad förlossning. 48 timmar senare föddes lille Jeremiah som levde sina första dygn under svåra förhållanden. Liza hade ingen tillgång till rent vatten och Jeremiah fick utslag av det smutsiga vattnet.

Men UNICEF samarbetade med regeringen i landet för att samhällen som Etas Elang, där Liza och Jeremiah bor, snabbt skulle få rent vatten igen.

– Jag blev så lättad när vi fick vatten igen, säger Liza. Nu har vi att dricka och jag kan tvätta mitt barn i rent vatten.

UNICEF fortsätter arbetet för att hjälpa barnen och deras familjer i Vanuatu efter katastrofen. Vill du hjälpa oss se till att fler barn över hela världen får rent vatten? För bara 100 kronor kan du rena 10 000 liter vatten. Rena vatten idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.