©-UNICEFNYHQ2015-1013Nybo-575x383.jpg

En miljon barn i akut

behov av hjälp i Nepal

Nära en miljon barn är drabbade efter jordbävningen i Nepal och är nu i akut behov av humanitär hjälp. UNICEF finns på plats och räddar barns liv. Vi levererar livräddande förnödenheter som rent vatten och näring.

Skribent |

Publicerad |

2015 04 27

Uppdaterad |

2015 04 27

En miljon barn i akut behov av hjälp i Nepal

En mamma ser till sin dotter som skadades i jordbävningen. De befinner sig vid universitetssjukhuset Tribhuvan i Kathmandu, där de flesta patienter flyttats utomhus då efterskalv hotar att rasera fler byggnader. Foto: © UNICEF/Nybo

Jordbävningen, och nära 60 efterskalv, har orsakat stor förödelse i landet. Mer än 5 000 människor tros ha dött. Antalet förväntas stiga ytterligare. Nära en miljon barn, 940 000, beräknas vara i akut behov av hjälp.

Hundratusentals människor tillbringade natten utomhus på grund av rädsla för fler skalv. Det har nu även börjat regna vilket riskerar att förvärra situationen ytterligare. Det har rapporterats om brist på vatten och mat, strömavbrott och utslagna kommunikationer.

Som alltid i katastrofer drabbas barnen hårdast. Begränsad tillgång till rent vatten och sanitet gör barn extra utsatta för farliga sjukdomar och dessutom riskerar de att komma bort från sina familjer.

UNI183414-575x383.jpg
Barn och vuxna söker skydd på öppna platser i Kathmandu efter jordbävningen. Personal från UNICEF är på plats för att se till att barnen får allt de behöver.Foto: © UNICEF/Nybo

Barn och vuxna söker skydd på öppna platser i Kathmandu efter jordbävningen. Personal från UNICEF är på plats för att se till att barnen får allt de behöver. Foto: © UNICEF/Nybo

Vad gör UNICEF?

UNICEF har arbetat i Nepal sedan 60-talet och när jordbävningen inträffade kunde vi omedelbart ställa om vårt långsiktiga utvecklingsarbete till akuta hjälpinsatser.

Vi har tömt våra lokala lager och skickar nu mer personal och livräddande förnödenheter för att hjälpa barnen. Under de första dygnen är det kritiskt att barnen skyddas, får rent vatten, sanitet och näring. I de 35 drabbade distrikten räknar vi med att kunna nå 2,8 miljoner barn. Eftersom UNICEF arbetar i nästan alla länder i världen är vi oftast redan på plats när en katastrof inträffar och kan börja hjälpa barnen direkt. Var med och kämpa för barnen som drabbats av jordbävningen. Ge en gåva nu.

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.