börje2-575x431.jpg

Börje Salming

besöker Moçambique

Moçambique är ett av världens fattigaste länder och många barn lever mycket utsatta. Över två miljoner barn är föräldralösa. Inför Humorgalan 2015 reste hockeylegenden Börje Salming till Moçambique där han träffade Fransisco, Isabel, Mateus, Timóteo och Ernesto som förlorade sina föräldrar för tre år sedan och nu lever helt ensamma.

Skribent |

Publicerad |

2015 04 30

Uppdaterad |

2015 04 30

Börje Salming besöker Moçambique

https://www.youtube.com/embed/eaORM9x8kEY

Moçambique - ett av världens fattigaste länder 

Moçambique rankas som en världens tio snabbast växande ekonomier, men trots det är fattigdomen påtagligt närvarande. Av landets 25 miljoner invånare lever uppskattningsvis hälften i fattigdom och Moçambique ligger nästan längst ner på skalan över världens fattigaste länder.

Men det är inte bara fattigdomen som gör Moçambique till ett svårt land för barnen att växa upp i. Aids, bristfälliga system för hälso- och sjukvård och den ofta undermåliga utbildningen gör att många barn inte får sina rättigheter tillgodosedda.

börje2-575x431.jpg
Syskonen Fransisco, 16 år och Isabel, 14 år, tar han hand om de yngre syskonen Mateus, 10 år, Timóteo, 9 år, och Ernesto, 5 år.Foto: UNICEF

Syskonen Fransisco, 16 år och Isabel, 14 år, tar han hand om de yngre syskonen Mateus, 10 år, Timóteo, 9 år, och Ernesto, 5 år. Foto: UNICEF

Barnen lever utan sina föräldrar

I byn Doeroi i Gondola träffar Börje fem syskon som lever ensamma sedan de förlorat sina föräldrar för tre år sedan. Fransisco är 16 år och tillsammans med sin syster Isabel, 14 år, tar han hand om de yngre syskonen Mateus, 10 år, Timóteo, 9 år, och Ernesto, 5 år. De är oerhört utsatta och att hitta mat är en daglig kamp. Lilla Ernesto har speciella behov vilket ytterligare förvärrar deras situation.

Deras hem är en liten lerhydda som består av ett enda rum där de lagar mat och sover. Taket är trasigt och läcker in när det regnar. Hemmet ligger avskilt och ensamt, långt från grannar och vänner, något som gör familjen ännu mer utsatt.

Fransisco och Isabel kämpar för att hålla ihop familjen. För att klara försörjningen gör Fransisco träkol som han säljer och tar diverse jobb. Isabel tvättar och lagar mat, och tar diverse jobb den tiden hon inte går i skolan. Fransisco har gått ut sjuan men har fram till nu inte haft möjlighet att fortsätta skolan. Deras största oro är hur de ska kunna köpa kläder och mat åt hela familjen, och på nätterna är Fransisco rädd att någon ska komma in i hyddan som inte har något lås på dörren.

Barnen har uppmärksammats av lokala sociala myndigheter som UNICEF samarbetar med. Via programmet har de nu börjat få matpaket som ska hjälpa dem klara matransonen utan att behöva arbeta. Dessutom har ett nytt hus byggts åt dem som de ska flytta in i snart. Huset ligger mitt i byn och kommer att ge dem större säkerhet och skydd. Det sociala stödprogrammet har också sett till att få igång processen att få tillbaka Fransisco till skolan så att han kan börja högstadiet.

börje-575x383.jpg
Börje med alla barnen utanför deras hus.Foto: UNICEF

Börje med alla barnen utanför deras hus. Foto: UNICEF

Vad gör UNICEF?

UNICEF kämpar för att alla barn ska få det skydd och den hjälp de behöver. De mest utsatta får hjälp först. Tillsammans med regeringen och lokala organisationer i landet arbetar vi för att hitta och fånga upp barn som lever i samma situation som Fransisco och hans syskon. Det handlar bland annat om att registrera föräldralösa barn och att sätta in insatser som matpaket, stöd till ett tryggt hem, hjälp till sjukvård och möjlighet till skolgång.

För att förändra situationen för barn både direkt och på lång sikt måste man arbeta på alla nivåer, både med det enskilda barnet, familjen, skolan och kommunen men också ända upp på regeringsnivå för att ändra lagar och reformer. Det gör UNICEF. Vi arbetar också förebyggande med att stoppa spridningen av hiv och aids genom att genomföra tester och se till att hiv-positiva gravida kvinnor får mediciner som kan skydda deras barn.

Men det finns mycket mer att göra. Bara i Moçambique lever över två miljoner barn helt utan sina föräldrar och precis som Fransisco, Isabel, Mateus, Timóteo och Ernesto behöver de hjälp.

Bli Världsförälder nu och ge fler barn chans till den barndom de har rätt till.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_0011166.JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals barn Guatemala, längs livsfarliga vägar, för att ta sig till USA. Många av dem flyr helt själva, utan sina föräldrar eller andra vuxna. De flyr från fattigdom. De flyr från otrygghet. Och de flyr från våld och övergrepp. Men de har inte gett upp. Programledaren, radioprataren och skådespelaren Arantxa Álvarez besökte Guatemala med UNICEF för att träffa några av de barn som fortsätter drömma om ett bättre liv.

dsc06643-scaled.jpg

Att uppleva en katastrof är fruktansvärt för ett barn. I Libanon tvingas många barn genomlida flera katastrofer på samma gång. För några veckor sedan besökte operasångaren Rickard Söderberg Libanon tillsammans med UNICEF, för att hitta hopp i misären.

uni328681.jpg
Barnadödlighet

I coronapandemins spår riskerar antalet barn som lever under fattigdomsgränsen att öka med 86 miljoner innan årsskiftet. Världen måste agera nu för att hindra att familjer fastnar eller faller in i fattigdom. UNICEF uppmanar regeringar att omedelbart sätta in stöd för att skydda barn i den ekonomiska krisen.