©-UNICEFNYHQ2015-1107Panday-575x383.jpg

Hundratusentals barn i Nepal

vaccineras mot mässling

I jordbävningens spår hotas barnen av farliga sjukdomar som kolera, mässling och diarrésjukdomar. UNICEF lanserar nu en stor vaccinationskampanj för att skydda mer än en halv miljon utsatta barn mot mässling.

Skribent |

Publicerad |

2015 05 04

Uppdaterad |

2015 05 04

Hundratusentals barn i Nepal vaccineras mot mässling

Neisha Shakya, 4 år, får vaccin mot mässling. Hennes mamma, Indu Maharjan, gick med sin dotter till hälsostationen i Katmandu för att skydda henne mot sjukdomar efter jordbävningen. Foto: © UNICEF/Panday

Jordbävningen som slog till den 25 april förstörde mer än 130 000 hem och tre miljoner människor behöver hjälp med att få tillräckligt med mat. 24 000 människor bor nu i 13 flyktingläger i Katmandu. 40 procent av barnen i landet är stunted , det vill säga så undernärda att de inte växer och utvecklas som de ska. Risken för att fler drabbas av undernäring växer.

– Jordbävningen har orsakat enorm förödelse, säger Rownak Khan, vice chef för UNICEF i Nepal. Sjukhusen är överfulla, det är brist på vatten, kroppar ligger fortfarande begravda under rasmassorna och människor sover utomhus. Det är en mycket stor risk för sjukdomsutbrott.

Enligt den statistik som fanns före jordbävningen var omkring vart tionde barn i Nepal inte vaccinerat mot mässling. Sjukdomen är mycket smittsam och kan lätt spridas när människor bor tätt tillsammans, som just nu i de flyktingläger som bildats.

– Vi har under årtionden arbetat för att utrota mässling i Nepal. Om vi inte agerar nu är det mycket stor risk att sjukdomen återkommer som ett mycket stort hot mot barns hälsa, något som skulle vara ett stort bakslag, säger Tomoo Hozumi.

Till att börja med kommer barn under fem år att vaccineras i flyktinglägren i Bhaktapur, Katmandu och Lalitpur i Katmandu-dalen. Därefter kommer vaccinationskampanjen att fortsätta i de 12 distrikt som drabbades värst av jordbävningen. Kampanjen genomförs i samarbete med WHO och Nepals hälsoministerium.

Vad gör UNICEF mer?

När jordbävningen slog till kunde vi direkt tömma våra lager på plats och leverera tält, presenningar, vatten, vattenreningstabletter och hygienprodukter som tvål med mera. Därefter har vi flugit in ännu mer livräddande förnödenheter och arbetar dygnet runt för att hjälpa barnen och deras familjer. Sammanlagt är 1,7 miljoner barn i akut behov av hjälp i de svårast drabbade områdena i Nepal.

UNICEF arbetar dygnet runt för att ge barnen den hjälp de behöver. Men, vi behöver mer resurser. Ge en katastrofgåva så är du med och räddar barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.