Gå till innehållet
Laddar…

Sydsudan har ratificerat barnkonventionen!

Igår kom det glada beskedet att Sydsudan har ratificerat barnkonventionen. Det innebär att landet blir det 195:e som skriver under och lovar att följa konventionens bestämmelser. UNICEF uppmanar nu världens yngsta nation att prioritera barns rättigheter.

Foto: © UNICEF/Sebastian Rich

Foto: © UNICEF/Sebastian Rich

– Vi måste utnyttja denna historiska händelse till att fokusera på de hundratusentals barn som drabbats av konflikten i Sydsudan, säger Jonathan Veitch, chef för UNICEF i Sydsudan. Dessa barn kämpar för att få mat, de rekryteras av väpnade styrkor och tvingas lämna skolan.

16 månader av konflikt i Sydsudan har drabbat barnen mycket hårt:

  • 680 barn har dödats
  • 235 000 barn hotas av akut undernäring
  • 400 000 barn har tvingats lämna skolan på grund av konflikten
  • 600 000 barn behöver få psykosocialt stöd
  • Mer än 13 000 barn har rekryterats av väpnade styrkor på båda sidor i konflikten

– Alla barn i Sydsudan har rätt till näring, utbildning, rent vatten och sanitet, skydd och vård. När barnkonventionen genomförs är det möjligt att förändra barns liv, fortsätter Jonathan Veitch. Landets framtid hotas om inte kränkningar mot barns rättigheter i landet upphör.

Var med och kämpa för barn som drabbas av katastrofer, ge en gåva nu.

Sydsudan är det 195:e landet som nu fullt ut anslutit sig till att följa barnkonventionenSomalia uppgavs ha ratificerat i början av året, men den processen är fortfarande inte avslutad. När en stat ratificerar en konvention förpliktar sig staten att följa konventionen, och konventionen blir juridiskt bindande för staten. USA är nu det enda landet som inte ratificerat barnkonventionen.