Gå till innehållet
Laddar…

Nepal kommer att behöva oerhört mycket stöd

Igår drabbades Nepal av ytterligare en kraftig jordbävning. Barnen i Nepal är fortsatt mycket utsatta. Ett av barnen som drabbades av den förra jordbävningen i april är Sameer Sindai som på bilden står i resterna av det som en gång var hans hem.

 

On 7 May, young Sameer Sindai stands amid the rubble of his destroyed home, in Bilaune Danda Village in Sunaulo Bazar Village Development Committee (VDC) in Dhading District, 1 of 12 districts that have been severely affected by the massive earthquake. Sameer, who was getting a haircut when the earthquake hit, said that the earthquake messed up his haircut. By 8 May 2015 in Nepal, 7,885 people had been killed, and over 17,803 others had been injured by the massive 7.8-magnitude earthquake that hit the country on 25 April. As of 26 April, more than 4.2 million people – an estimated 1.7 million (40 per cent) of whom are children under the age of 18 – have also been seriously affected. Residences, schools and vital infrastructure, including hospitals, have been severely damaged or destroyed, leaving thousands of children and families homeless, vulnerable to disease outbreaks and in urgent need of food, shelter, safe water and sanitation, and health and protection support. Over 3 million people are estimated in need of food assistance, with 1.4 million needing priority assistance. Some 37,500 internally displaced people are sheltering in 58 camps in Kathmandu Valley. The situation has been exacerbated by continuing powerful aftershocks that have caused additional damage. Working with the Government, UNICEF and partners are supporting water, sanitation and hygiene (WASH), health, nutrition, child protection, education and other interventions. In response to the emergency, UNICEF is providing medical tents; tarpaulin sheeting and tents for shelter; emergency medical kits; vaccines and related supplies; zinc and oral rehydration salts to prevent diarrhoeal disease outbreaks; water purification tablets; hygiene kits and buckets; and temporary learning spaces and psychosocial counselling for children. UNICEF has also set up child-friendly spaces and temporary learning spaces in 14 earthquake-affected districts, to provide a safe place where children can play and learn

Sameer Sindai står i resterna av det som var hans hem, området drabbat av förra jordbävningen som skedde i april. Foto: UNICEF/Panday

Sameer från byn Bilaune Danda i Dhading- distriktet överlevde, men den nya jordbävningen innebär att läget nu är kritiskt för ännu fler barn i Nepal. Redan före katastrofen var det mycket svårt att ta sig fram på många ställen i det bergiga landet, där vägarna är dåliga och ibland helt saknas. Hur stora hjälpbehoven är i det område som nu drabbats är ännu inte helt utrett. Men klart är att Nepal kommer att behöva oerhört mycket stöd framöver. UNICEF arbetar dygnet runt för att ge barnen den hjälp de behöver. Vi levererar livräddande förnödenheter som rent vatten och näring. Gårdagens jordbävning försvårar hjälparbetet, men vi gör allt vi kan för att nå barnen. Din hjälp behövs.

Kämpa för barnen som drabbats av jordbävningen i Nepal. Ge en katastrofgåva idag så är du med och räddar barns liv. Tack!