Gå till innehållet
Laddar…

Skalven i Nepal hotar barnens psykiska hälsa

Barnen i Nepal har drabbats av två stora jordbävningar inom loppet av två och en halv vecka. Det innebär en oerhört svår påfrestning, inte minst när det gäller deras psykiska hälsa, varnar UNICEF som arbetar för att ge barnen skydd och stöd.

Foto: © UNICEF

Foto: © UNICEF

Efter den första jordbävningen den 12 maj är det tusentals barn i Nepal som nu lever i tillfälliga bosättningar tillsammans med sina familjer. Deras hem är antingen förstörda eller så vågar de inte återvända till sina hem av rädsla för efterskalv.

– De upprepade skalven innebär en enorm psykologisk press för barnen, säger Rownak Khan, vice chef för UNICEF i Nepal. Jag var mycket nära epicentrum av det senaste skalvet i tisdags, och när människor tvingades fly ur sina hus klängde barnen sig fast vid varandra och grät i flera timmar efteråt. Vi vet att många barn lider av mardrömmar, medan andra är extremt stressade och inte kan sova. Vissa barn klänger sig fast vid sina föräldrar hela tiden.

UNICEF förstärker nu ytterligare sina insatser i drabbade områden, däribland distrikten i Dolakha och Sindhupalchok som drabbades värst i den senaste jordbävningen. Förutom att till exempel leverera rent vatten och mediciner, ser UNICEF också till att barn får psykologiskt stöd.

– Det är uppenbart när ett barn saknar mat, skydd och rent vatten. Men tecken på ångest och trauma kan vara svårare att upptäcka, och kan skapa problem på lång sikt om barnen inte får hjälp, säger Rownak Khan.

UNICEF gör följande för att hjälpa barnen hantera sina upplevelser:

  • Vi ger stöd till specialister som stöttar barn i de hårdast drabbade områdena.
  • I flyktinglägren sätter vi upp barnvänliga trygga platser där barn kan få psykosocialt stöd.
  • Ser till att barnen får en möjlighet att uttrycka sina känslor genom att till exempel rita och måla.
  • Vi sänder ett program på nepalesisk radio där barn som bor på avlägsna platser kan ringa in och prata om sina upplevelser.
  • Vi skickar ut team för att identifiera och hjälpa barn som kan ha kommit ifrån sina familjer.
  • UNICEF hjälper till att öppna skolor igen och sätta upp tillfälliga skolor för att se till att barnen snabbt kan fortsätta sin utbildning. Skolan är en trygg plats för barn, som ger dem en känsla av rutin och vardag.

– Det är mycket viktigt att vi gör allt vi kan för att se till att barnen får det psykosociala stöd de behöver för att hämta sig från det trauma som drabbat dem, de behöver trygghet och rutiner, säger Rownak Khan. Barnen i Nepal har redan gått igenom så mycket, och vi måste ge dem deras barndom tillbaka,

Var med och kämpa för barnen i Nepal. Ge en katastrofgåva idag så är du med och räddar barns liv. Tack!