NEPAL-575x381.jpg

Skalven i Nepal hotar

barnens psykiska hälsa

Barnen i Nepal har drabbats av två stora jordbävningar inom loppet av två och en halv vecka. Det innebär en oerhört svår påfrestning, inte minst när det gäller deras psykiska hälsa, varnar UNICEF som arbetar för att ge barnen skydd och stöd.

Skribent |

Publicerad |

2015 05 14

Uppdaterad |

2015 05 14

Skalven i Nepal hotar barnens psykiska hälsa

Foto: © UNICEF

Efter den första jordbävningen den 12 maj är det tusentals barn i Nepal som nu lever i tillfälliga bosättningar tillsammans med sina familjer. Deras hem är antingen förstörda eller så vågar de inte återvända till sina hem av rädsla för efterskalv.

– De upprepade skalven innebär en enorm psykologisk press för barnen, säger Rownak Khan, vice chef för UNICEF i Nepal. Jag var mycket nära epicentrum av det senaste skalvet i tisdags, och när människor tvingades fly ur sina hus klängde barnen sig fast vid varandra och grät i flera timmar efteråt. Vi vet att många barn lider av mardrömmar, medan andra är extremt stressade och inte kan sova. Vissa barn klänger sig fast vid sina föräldrar hela tiden.

UNICEF förstärker nu ytterligare sina insatser i drabbade områden, däribland distrikten i Dolakha och Sindhupalchok som drabbades värst i den senaste jordbävningen. Förutom att till exempel leverera rent vatten och mediciner, ser UNICEF också till att barn får psykologiskt stöd.

– Det är uppenbart när ett barn saknar mat, skydd och rent vatten. Men tecken på ångest och trauma kan vara svårare att upptäcka, och kan skapa problem på lång sikt om barnen inte får hjälp, säger Rownak Khan.

UNICEF gör följande för att hjälpa barnen hantera sina upplevelser: – Det är mycket viktigt att vi gör allt vi kan för att se till att barnen får det psykosociala stöd de behöver för att hämta sig från det trauma som drabbat dem, de behöver trygghet och rutiner, säger Rownak Khan. Barnen i Nepal har redan gått igenom så mycket, och vi måste ge dem deras barndom tillbaka,

Var med och kämpa för barnen i Nepal. Ge en katastrofgåva idag så är du med och räddar barns liv. Tack!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.